TV SLOVENIJA 1, 11.4.2014, DNEVNIK, 19:13

Bodo Banko_Celje_rešili_lastniki_sami_JASMINA JAMNIK: Začel se je še zadnji poskus, da bi Banko Celje rešili lastniki sami. Do 25. aprila je čas, da zberejo 160 milijonov evrov svežega denarja, so danes sklenili na skupščini. Možnosti za to skorajda ni,čeprav Banka Slovenije uradno še noče potrditi, da bodo tudi Banko Celje reševali davkoplačevalci. In vse kaže tudi, da bodo tudi v tej banki razlastili lastnike obveznic. 
FLORJAN ZUPAN: Banka je imela lani zaradi rezervacij in slabitev 126 milijonov evrov izgube. Zdaj potrebuje 160 milijonov. Denar mora po navodilih centralne banke zbrati in ker ga lastniki nimajo, tujcev pa ni od nikoder, so nam v centralni banki, ko smo jih v torek spraševali, kaj bo z banko, takole odgovorili diplomatsko. 


JANEZ FABIJAN (namestnik guvernerja Banke Slovenije): Najprej je treba zaščititi tiste, ki so denar zaupali bankam. Kar se tiče nadaljnjih ukrepov prestrukturiranja in sanacije, kot sem povedal potekajo že naprej tudi v zvezi z banko, ki je bila omenjena. 
ZUPAN: To bo verjetno že šesta banka, ki jo bomo reševali davkoplačevalci, čeprav uprava še vedno upa, da bodo zbrali denar. 
DAVORIN LESKOVAR (član uprave Banke Celje): S sklepom današnje skupščine je ta možnost dana. Do 25.4. tega ne moremo izključiti. 
ZUPAN: V največjih bankah so že razlastili lastnike obveznic v višini 440 milijonov. V celjski banki gre za 88 milijonov. Še nerevidirani podatki banke pa razkrivajo, da so imetnike podrejenega dolga že zbrisali, saj so že prevrednotili obveznice na vsega en odstotek, zato so številni delničarji že napovedali tožbe. 
RAJKO STANKOVIČ (Društvo malih delničarjev DMS): Ta trenutek je Banka Celje na poti do dokapitalizacije s strani države, saj ne poznam junaka, ki bo v 14 dneh vplačal 160 milijonov. 
ZUPAN: Lastniki obveznic zdaj tako čakajo le še na odločitev ustavnega sodišča glede zakona o bančništvu in izbrisa obveznic. 

 

Medij: TV Slovenija 1
Avtorji: Zupan Florjan
Teme: mali delničarji
Rubrika / Oddaja: Dnevnik
Datum: 11. 04. 2014 
Termin: 19:13
Trajanje: