TV SLOVENIJA 1, 03.03.2014, ODMEVI, 22:37

Banke ACH_ju_ne_verjamejo_večROSVITA PESEK (voditeljica): Ostajamo doma, kjer še vedno buri duhove izplačilo rekordnih dividend vodilnim menedžerjem družbe ACH. Na današnji skupščini so lastniki izvolili novi nadzornici, ki bosta zamenjali člana nadzornega sveta, ki sta pred novim letom zaradi nestrinjanja z izplačilom dividend odstopila. Čeprav so banke upnice vodstvu dale še leto dni časa za vračilo posojil, pa nekatere očitno izgubljajo potrpljenje, saj so pred tednom dni hotele zarubiti tudi bogato zbirko umetniških slik. 


FLORJAN ZUPAN (novinar): Ali so dragocene slike še v prostorih ACH-ja, smo želeli preveriti tudi sami, vendar so nam že takoj dali vedeti, da smo nezaželeni. 
VARNOSTNIK: Avto prosim, če odmaknete pa stojalo za kamero. 
ZUPAN: Skupščino so nato lastniki brez javnosti zlahka izpeljali. 
SONJA GOLE (predsednica uprave ACH-ja): Je današnja skupščina skladno z sklicem izvolila dva nova člana nadzornega sveta ACH. 
RAJKO STANKOVIČ (Društvo Mali delničarji Slovenije): Zoper ta dva člana smo morali napovedati izpodbojne tožbe, in sicer, ker je ena izmed članic zaposlena v podrejeni družbi družbe Adria Mobil.
ZUPAN: Sicer pa naj bi banke kmalu zahtevale zamenjavo celotnega nadzornega sveta, saj je njihov vložek prevelik. Mali delničarji so že zdaj ob vse, tako kot gospod Varga. 
KALMAN VARGA (mali delničar ACH-ja): Saj pravim, relativno avto takšen, čez 20 tisoč. 
ZUPAN: In če je gospod Varga izgubil približno 20 tisoč evrov, lahko banke precej več, saj jim skupina dolguje približno 170 milijonov evrov. Če so domače banke vodilnim ACH-ja dale še leto dni časa za vrnitev posojil, pa jim tuje banke ne verjamejo več. Še pred tednom dni so tule na sedežu družbe hotele zarubiti bogato zbirko slik, vendar neuspešno. Dragocene slike so zdaj na varnem v Narodni galeriji. Vrednost je približno 2 milijona evrov. Hypo banki, ki jih je hotela zarubiti, dobila pa le kup računalnikov, ACH dolguje približno 6 milijonov. V letu dni bodo morali vodilni prodati družbo Debitel in Hotele Union in Lev v Ljubljani, verjetno pa tudi družbo Adria Mobil. 

 

Medij: TV Slovenija 1
Avtorji: Zupan Florjan
Teme: mali delničarji
Rubrika / Oddaja: Odmevi
Datum: 03. 03. 2014 
Termin: 22:37
Trajanje: