20160829 121813

V tem tednu se bodo zvrstile številne letne skupščine delniških družb, ki jih spremlja VZMD. Predstavniki VZMD so se danes tako udeležili skupščin družb KD Group, Stol, d.d., Kamnik in Premogovnik Velenje.


Skupščine družbe KD Group, d.d., ki ima 17.921 delničarjev, se je ob skoraj 90 % prisotnosti kapitala udeležil član Strokovnega sveta VZMD, Harald Karner, ki je na skupščini podal nasprotni predlog, s katerim je VZMD predlagal delitev dividend v višini 0,16 € na delnico. Predlog žal ni bil sprejet, pri čemer je Predsednik upravnega odbora družbe, mag. Matjaž Gantar pojasnil, da izplačilo ni možno tudi zaradi zavez iz naslova kredita, ki ga ima družba.

Skoraj sočasno je v Kamniku potekala skupščina družbe Stol, d.d., ki se je je udeležil zastopnik VZMD, odvetnik Marko Majstorović. Na skupščini je bilo prisotnega 84,15 % kapitala z glasovalno pravico, družba pa ima 1.469 delničarjev. Skupščina je bila seznanjena z letnim poročilom za leto 2015 in na predlog uprave in nadzornega sveta izglasovala sklep, da bilančni dobiček družbe v višini 179.329,20 EUR - tako kot že v preteklih letih - ostane nerazporejen. VZMD je na skupščini podal Nasprotni predlog, s katerim je predlagal delitev praktično celotnega lanskega bilančnega dobička, oz. 0,92 € na delnico, vendar se o nasprotnem predlogu, ker je bil sprejet prvotni predlog (99,81 %), ni glasovalo. VZMD je na skupščini izpostavil, da bi morala družba STOL, d.d. Kamnik glede na rezultate, preteklo poslovanje, načrte in njeno perspektivo večino bilančnega dobička nameniti za delitev dividend delničarjem. Večinski delničar Akustika Group d.o.o., pa argumentiranemu in tehtnemu Nasprotnemu predlogu VZMD ni sledil. Predstavnik VZMD je na skupščini tudi poudaril, da bi morala uprava družbe oblikovati ustrezno dividendno politiko, ki bo temeljila na maksimiranju vrednosti družbe in s tem donosov za vse delničarje družbe.

V Velenju se je med tem pričela najverjetneje poslednja skupščina družbe Premogovnik Velenje, ki se je je udeležil Predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič. Družba je leto 2015 zaključila z 33.942.292,08 € bilančne izgube, večinski lastnik, Holding Slovenske Elektrarne (HSE), pa je na skupščini sprejel sklep o Prenosu delnic manjšinskih delničarjev na glavnega delničarja. Mali delničarji bodo tako prejeli 0,59 € odpravnine za posamezno delnico. Na izjemno polemični skupščini so bile napovedane številne izpodbojne tožbe, tudi s strani VZMD.


www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv - preko 300 video prispevkov

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si

www.investo.international - več o mreži 65 nacionalnih organizacij delničarjev in investitorjev