BETTER FINANCE Key Priorities for the Next Five Years 2019 2024 Page 1

Iz Evropske federacije investitorjev in uporabnikov finančnih storitev (Better Finance), katere ustanovni član je tudi VZMD (VIDEO), so pred skorajšnjimi volitvami v Evropski parlament objavili javni poziv politikom EU ter zahtevo po obravnavi in opredelitvi do kritičnih vprašanj, s katerimi se soočajo individualni vlagatelji in uporabniki finančnih storitev v EU. Better Finance želi obvestiti evropske volivce o tem, za kaj se zavzemajo politične skupine in posamezni člani Evropskega parlamenta, glede finančnih pravic državljanov EU, kot dolgoročnih varčevalcev in uporabnikov finančnih storitev. V ta namen so pripravili spletni vprašalnik, rezultate pa bodo objavili še pred parlamentarnimi volitvami.

Better Finance tudi zahteva "nov dogovor za individualne vlagatelje in uporabnike finančnih storitev v EU" in predstavlja 10 ključnih  prioritet finančne politike za obdobje 2019 – 2024. Pri tem izpostavljajo, da se EU sooča s pomembnimi izzivi na več odločilnih frontah, zato je pomembno poskrbeti, da evropski varčevalci in vlagatelji ne bodo potisnjeni v ozadje. Iz Better Finance vzpodbujajo kandidate za novo-izvoljene člane Evropskega parlamenta, da se znova osredotočijo na finančno reformo. 

Leta ničelnih ali negativnih realnih obrestnih mer so osiromašila dolgoročne in pokojninske varčevalce ter pospešile tiktakanje tempirane pokojninske bombe. EU mora "po Brexitu" znova zagnati unijo kapitalskih trgov. Zelo potrebni kapital trenutno izgublja vrednost na varčevalnih računih in drugih produktih, ki uničujejo vrednost. Ta ogromni potencial je mogoče sprostiti le, če bodo evropski varčevalci bolje zaščiteni pred neustreznim prodajanjem in t.i. produkti ter imajo dostop do enostavnih in preglednejših možnosti naložb, ki navsezadnje prinesejo boljši izkupiček. To so potrebne sestavine za zaupanje.

Evropa se mora poleg tega soočiti s klimatskimi spremembami, da zagotovi preživetje ljudi na tem planetu. Finančna industrija mora sprejeti svojo odgovornost in aktivno zagotavljati, da bodo naši prihranki in pokojninske pravice vloženi na okolijsko in socialno odgovoren način. Bolj kot kadarkoli prej je pomembno, da je EU ustrezno pripravljena na morebitne prihodnje finančne nevihte, ki bodo vplivale na finančno zdravje, gospodarsko rast, ustvarjanje novih delovnih mest in navsezadnje na demokracijo. Ni časa za samozadovoljnost. Leto 2018 je bilo za borze najbolj nestabilno po recesiji. Pričakovati je, da se bo ta trend nadaljeval tudi v letu 2019.

Te težave so preveč pomembne, da bi se jih prepustilo le vplivnim lobijem finančne industrije. Razvoj ustreznih ukrepov proti ogromnemu vplivu teh lobijev na oblikovanje politike je ključnega pomena, če naj finance bolje služijo dejanskemu gospodarstvu in družbi kot celoti. Better Finance, ki zastopa državljane EU kot varčevalce in vlagatelje, želi zagotoviti, da bo njihov glas slišan in da bodo njihovi interesi upoštevani. Ključnega pomena, še posebej v luči bližajočega se Brexita, bo prava renesansa projekta unije kapitalskih trgov, katerega cilj je izboljšati dolgoročne izkupičke in njihovo preglednost, kakor tudi izboljšati financiranje vlaganj, inovacij in gospodarske rasti.


www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv - preko 300 video prispevkov

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si

www.investo.international - več o mreži 75 nacionalnih organizacij delničarjev in investitorjev