03102024

Danes na sedežu Centralne banke Madžarske v Budimpešti poteka skupna konferenca evropskih regulatornih in nadzornih organov – ESAs Consumer Protection Day, ki jo že enajstič skupaj pripravljajo Evropski bančni organ (EBA), Evropski organ za zavarovanja in poklicne pokojnine (EIOPA) in Evropski organ za vrednostne papirje in trge (ESMA) in letos poteka pod naslovom The theme of the event will be »Fair access to the future of financial services«. Vabljene predstavnike in goste sta uvodoma nagovorila Predsednica ESMA, Verena Ross, in Viceguverner Centralne banke Madžarske, Csaba Kandrács, sledijo pa okrogle mize, nagovori in razprave o umetni inteligenci v finančnem sektorju, opolnomočenju potrošnikov v digitalni dobi, izboljševanju dostopnosti in uporabniške izkušnje finančnih storitev ter zagotavljanju stabilnega regulatornega okvirja, ki bo v korist potrošnikom.

Po povabilu organizatorjev se dogajanja tudi tokrat aktivno udeležuje tudi Predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič, sicer aktualni član Strokovne posvetovalne skupine uporabnikov finančnih storitev pri Evropski komisiji (FSUG) in član posvetovalne skupine Stalnega odbora za zaščito investitorjev pri ESMA. Na slednjo pomembno funkcijo je bil imenovan pred nekaj dnevi, potem ko je v preteklih letih že sodeloval v drugih posvetovalnih skupinah Stalnih odborov ESMA. Tudi tokratno priložnost je med drugim izkoristil za številne pogovore o zaščiti pravic uporabnikov finančnih storitev, potrošnikov in kolektivnih tožbah, pri čemer VZMD zgledno sodeluje z Zvezo potrošnikov Slovenije (ZPS) (na fotografiji mag. Verbič, s Predsednico ZPS, Bredo Kutin, Izvršno direktorico BETTER FINANCE, Aleksandro Mączyńsko, in posameznimi člani FSUG).

Neposredno po zaključku današnje konference v Budimpešti bo mag. Verbič poletel v Milano, kjer se že nocoj pričenja tridnevno srečanje Svetovne federacije investitorjev (WFI). Osrednji dogodek bo jutrišnja Mednarodna investitorska konferenca z naslovom »Building Financial Futures: Promoting Shareholder Engagement and Financial Literacy«, pri pripravi katere je - poleg WFI, Evropske federacije investitorjev in uporabnikov finančnih storitev (BETTER FINANCE) in italijanskega združenja New Savers - aktivno sodeloval tudi VZMD. Tako bo na konferenci Predsednik VZMD nastopil tudi kot govorec, dogajanje pa bo spremljala ekipa VZMD.tv. Konferenco bo mogoče spremljati tudi v živo, preko video prenosa na YouTube kanalu BETTER FINANCE - VIDEO V ŽIVO: https://www.youtube.com/live/vyZCCscSKoM


www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv - preko 300 video prispevkov

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si