Danes so se sešli delničarji Infond Holdinga

RA SLOVENIJA 1, 08.05.2009, DOGODKI IN ODMEVI, 15.47
Danes so se sešli delničarji Infond Holdinga, največjega lastnika Pivovarne Laško in četrtinskega lastnika Mercatorja. Kot je bilo pričakovati je skupščina predlagane sklepe sprejela z več kot zahtevano večino, tudi ključna sklepa o zmanjšanju osnovnega kapitala za 30 milijonov evrov in o rednem povečanju osnovnega kapitala družbe s stvarnimi vložki. Te pa predstavljajo terjatve družbe Center naložbe, ki je bila že do zdaj večinska lastnica Infond Holdinga, njen največji lastnik

pa družba Kolonel zakoncev Boška in Anice Šrot. Poroča Lidija Vizantin.
LIDIJA VIZANTIN: Z zmanjšanjem osnovnega kapitala družbe Infond Holding naj bi krili del lanske izgube. dokapitalizacijo s stvarnimi vložki pa kot rečeno, predstavljajo terjatve družbe Center naložbe. Potrditev sklepa pa prvemu človeku Pivovarne Laško povečuje lastniški delež v Infond Holdingu, hkrati mu omogoča, da se bo vsaj začasno izognil plačilni nesposobnosti. Malim delničarjem, teh je okrog 33.000 pa ob omenjenih finančnih akrobacijah grozi možnost iztisnitve. Odgovorni so bili za novinarje nedosegljivi, bolj zgovorni so bili mali delničarji, ki na vse sprejete sklepe napovedujejo izpodbojne tožbe pravi Rajko Stankovič, predsednik novega društva Delničarji - skupaj smo močnejši, tudi glede hitrega sklica skupščine.
RAJKO STANKOVIČ: Razlog, ki so ga navedli je pa stiska s krediti, kar menimo, da so vedeli že prej.
VIZANTIN: Mali delničar Harant Karner pravi, da je bilo na skupščini veliko prerekanja, odgovorov pa niso dobili, tudi na to zakaj je nastala velika izguba in na račun izbranega dokapitalizatorja, dodaja pa.
HARANT KARNER: Dokapitalizacije s strani tretjih sploh ne bi moglo biti, ker noben tej družbi ne zaupa.
VIZANTIN: Na vprašanje o možnosti iztisnitve malih delničarjev pa pravi.
KARNER: Govorijo, da ne, ampak glede na število delnic, ki so si jih pridobili je to več kot 90 procentov.
VIZANTIN: Dr. Borut Bratina z Ekonomsko poslovne fakultete v Mariboru meni, da bi bilo veliko bolje, če bi bilo za dokapitalizacijo doseženo soglasje vseh delničarjev, saj se sodni postopki vlečejo.
DR. BORUT BRATINA: Ker lahko da sodišče ne bo sklepov takoj registriralo, ampak bo mogoče počakalo na sodni spor in bo verjetno Infond zaradi tega v težavah v zvezi s financiranjem.
VIZANTIN: Pa tudi z reprogramiranjem posojil, še dodaja dr. Bratina.



Medij: Radio Slovenija 1
Avtorji: Vizantin Lidija
Teme: mali delničarji
Rubrika / Oddaja: Dogodki in odmevi
Datum: 08. 05. 2009
Termin: 15:30
Trajanje:3