RADIO KOPER, 19.02.2007, AKTUALNO, 14.00
Pred napovedano prodajo državnega deleža v Splošni plovbi skušajo morebitni kupci okrepiti svoje položaje. Za zdaj kot glavna tekmeca za nakup tridesetih odstotkov delnic, ki jih namerava SOD prodati, nastopata nemški ladjar Peter Doehle in finančna družba Mercata, ki jo lastniško popolnoma obvladuje podjetnik Peter Mahnič. Kaže, da obe strani sklepata različna zavezništva med delničarji in zaposlenimi. Vse povezave pa niso ravno jasne. Prispevek Bojana Kralja.


BOJAN KRALJ: Zaposleni v Splošni plovbi, ki so v prvi polovici devetdesetih prejemali prenizke plače, so bili nato poplačani z lastniškim deležem v ladjarskem podjetju. V ta namen je država ustanovila Pomorsko družbo, na katero je prenesla petnajst odstotkov Splošne plovbe. Lastniki Pomorske družbe so bili nekdanji zaposleni, ti pa so v zadnjih letih svoje delnice večinoma prodali podjetju Istra Invest, katerega lastnik je nemški ladjar Peter Doehle. Slednji je že pridobil 52 odstotkov delnic in tako posredno vstopil tudi v Splošno plovbo. Če bodo obveljali sklepi ponedeljkove skupščine delničarjev, pa bo Doehle postal več kot sedemdeset odstotni lastnik Pomorske družbe, medtem ko bodo imeli pomorščaki samo še petino delnic in bodo izgubili tudi ves vpliv pri odločanju o morebitnih spremembah statuta. Lani je Banka Koper prodala svoj 21 odstotni delež Splošne plovbe preostalim takratnim lastnikom, ki so imeli predkupno pravico, za dobrih pet odstotkov je svoj delež povečala tudi Pomorska družba, ki je pa morala zato najeti posojilo. Tri milijone in sto tisoč evrov si je izposodila prav pri Istra Investu, ki je že bil njen največji lastnik. Zdaj so delničarji večinsko presodili, da bi Pomorska družba dolg težko vrnila in da ga je bolje preoblikovati v lastniški delež. S tem pa se ne strinjajo nekateri manjšinjski delničarji. Predvsem v finančni družbi Mercata in v Vseslovenskem združenju malih delničarjev, ki je zastopalo nekatere izmed nekdanjih zaposlenih, nasprotujejo tako vsebini sklepov kot postopkom izvedbe skupščine. Zato so napovedali izpodbojne tožbe na vse sprejete sklepe. Zastopnik najmanj dvajsetih malih delničarjev Kristijan Verbič je vsebin sklepov ocenil:
KRISTIJAN VERBIČ (Vseslovensko združenje malih deležnikov): Dokapitalizacija družbe je v popolnem nasprotju s cilji in nameni ustanovitve družbe pooblaščenke, torej Pomorske družbe in interesi malih delničarjev. Pri tem je začudujoče to, da je Splošna plovba glasovala tako kot je v interesu Istra Investa oziroma je glasovala na način, s katerim sama sebi zmanjšuje delež in hkrati tudi malim delničarjem celo za slabih dvajset odstotkov. To ravnanje je milo rečeno začudujoče. Sprejem tega predloga je omogočil le enemu delničarju, nemškemu ladjarju, da je dobil za zelo majhen denar iz naslova spremembe kredita iz preteklosti kot edini možni, ki lahko zadevo dokapitalizira, delež, s katerim obvladuje to družbo.
KRALJ. Verbič je prepričan, da bi dolg lahko poplačali drugače.
VERBIČ: Na vsak način bi se ga dalo poplačati iz naslova dobička že prej kot v roku dveh let. To je ena možnost. Vsekakor pa smo v Združenju malih delničarjev vedno za odprtj tip dokapitalizacije, kar bi pomenilo, da naj se najprej ponudi vsem, sploh po takšnem predlaganem načinu dokapitalizacijo, jaz sem prepričan, da bi bil ozdiv precejšen, ker po tej ceni dokapitalizirati je zelo ugodno.
KRALJ: Predsednik uprave Mercate Marko Mencin je pojasnil, da na skupščini niso vložili nasprotnih predlogov, ker menijo, da dokapitalizacija ni potrebna.
MARKO MENCIN (predsednik uprave Mercate): Če bi uprava pravilno ocenila svojo naložbo, bi ugotovila, da samo iz dobička letošnjega leta Splošne plovbe, ki procentualno pripada Pomorski družbi, bi lahko v celoti vrnila najeta posojila. Poleg tega je zelo neobičajno, da družbe najemajo posojila preko povezanih oseb, ki nato to dejstvo izkoristijo za dokapitalizacijo s stvarnimi vložki.
KRALJ: Predsednik uprave Splošne plovbe Egon Bandelj se ne strinja, da bi bilo poplačilo dolga z dobičkom njegovega podjetja dobra rešitev. Očitke, da je Splošna plovba kot manjšinjska lastnica Pomorske družbe glasovala v interesu Doehleja, pa zavrača.
EGON BANDELJ (predsednik uprave Splošne plovbe): Pomorska družba j ebila v bistvu ustanovljena zato, da so se delavcem vrnile manj izplačane plače iz leta 92 pa do leta 95. To j ebilo v državnem zboru sprejeto in realizirano leta 98. Splošna plovba je podelila takrat delavcem te delnice in za Splošno plovbo se je takrat v bistvu poslanstvo končalo. Zdaj smo ostali mi manjšinjski delničar. Odločili smo se, da podpremo predlog uprave in nadzornega sveta Pomorske družbe za dokapitalizacijo. Kakor razumem, kakor sem zdaj obveščen, je tudi velika večina malih delničarjev podprla dokapitalizacijo oziroma dokapitalizaciji ni nasprotovala. Splošna plovba pa potrebuje denar in sredstva za obnovo ladjevja, za kupovanje novih ladij in za razvoj. Ne moremo lastnih sredstev namenjati za kupovanje svojega lastnika.
KRALJ: V Mercati so imeli največ pripomb na sam potek skupščine, ki jo je vodil odvetnik Stojan Zdolšek. Marko Mencin pravi.
MENCIN: Kot prvo moram povedati, da mi ni jasno, kaj je gospod Zdolšek na sami skupščini počel. Namreč ni imel nobenega pooblastila zastopnikov Pomorske družbe za samo vodenje skupščine, drugače pa vodenje skupščine je bilo popolnoma na ameaterski ravni.
KRALJ: Zdolšek vse kritike zavrača.
STOJAN ZDOLŠEK (odvetnik): Na takšnih skupščinah se vedno dogaja, da poskuša nekdo razbijat skupščino pač iz nekih interesov. Pojavijo se tako imenovani mali delničarji, ki pa v resnici ne zastopajo svojih interesov po mojem mišljenju, ampak interese nekega večjega delničarja, v konkretnem primeru Mercate d.d. in skupaj potem usklajeno poskušajo prikazovat, da skupščina ni v redu.
KRALJ: O upravičenosti pritožb bo odločilo sodišče. Z objavo razpisa za prodajo delnic pa se šele začenja odprt boj.



Medij: Radio Koper
Avtorji: Kralj Bojan
Teme: Vseslovensko združenje malih deležnikov, Kristjan Verbič
Rubrika / Oddaja: Aktualno
Datum: 19. 02. 2007
Termin: 14:00
Trajanje:5