VEČER 29.05.2019

Tudi letos bodo delničarji Zavarovalnice Triglav na posamezno delnico prejeli 2,5 evra bruto dividende in ne 2,8 evra, kakor so predlagali v društvu malih delničarjev VZMD.

Na letošnji skupščini delničarjev Zavarovalnice Triglav, ki se je je danes udeležilo 79,5 odstotka kapitala, je bilo nekoliko bolj živahno kakor v preteklih letih. Društvo malih delničarjev VZMD je namreč predlagalo, da bi se namesto 2,5 evra bruto dividende na posamezno delnico, kolikor so prejemali delničarji Triglava zadnja štiri leta, letos med njih razdelilo 2,8 evra bruto na posamezno delnico. V VZMD so predlog utemeljevali s tem, da je Zavarovalnica Triglav kapitalsko dovolj močna za višje dividendno izplačilo in da si delničarji po nekaj letih zaslužijo vnovično rast višine izplačila dividende. Z nasprotnim predlogom v VZMD niso bili uspešni, tako da bodo vsi delničarji Triglava 13. junija letos (vpisani v delniško knjigo dan prej) prejeli, tako kot pretekla leta, nekaj manj kot 57 milijonov evrov bruto dividend, od tega več kot 62 odstotka zneska državna Zpiz in SDH.

Andrej Slapar, predsednik uprave Zavarovalnice Triglav, je sicer v nagovoru nekaj deset zbranim delničarjem izpostavil, da dividendna politika predvideva delitev minimalno polovice konsolidiranega čistega dobička preteklega leta in da je vsako leto dividenda višja, ob tem pa je oboje podrejeno zagotavljanju ustrezne kapitalske ustreznosti zavarovalne skupine in pa da delnica Triglav že zdaj prinaša dvakrat višji dividendni donos od primerljivih zavarovalniških delnic v Evropi in v svetu. Na vprašanje Večera o konsolidaciji in jačanju njenih dejavnosti na področju dodatnega pokojninskega zavarovanja (nakup Skupne pokojninske družbe in hrvaškega pokojninskega sklada Raiffeisen), vzajemnih skladov (nakup Alte Skladi) in nepremičninskih poslov pa je Slapar povedal, da si želijo povečati obseg sredstev v upravljanju in so zaradi tega v preteklem letu izvedli določene nakupe in dokupe pokojninskih družb in družb za upravljanje premoženja.

Dobro poslovanje Zavarovalnice Triglav se sicer nadaljuje tudi letos, ko je skupina Triglav dosegla v prvem četrtletju osemodstotno rast zavarovalne premije in dobička. Ali lahko konsolidacija slovenskega zavarovalniškega trga, pred kratkim je Generali prevzel Adriatic Slovenico, kakorkoli ogrozi uspešnost poslovanja Triglava? Andrej Slapar odgovarja, da se osredotočajo na dve osnovni dejavnosti - zavarovalniško in na upravljanje premoženja. Podajajo se, tako Slapar, v času relativo nizkih obrestnih mer, tudi na področje nepremičnin. "Generali in Adriatic Slovenica sta bila že prej prisotna na slovenskem zavarovalnem trgu in s tega vidika njuno združevanje ne povzroča večjih pretresov. Imamo močno konkurenco tako na slovenskem kot na drugih trgih držav Jugovzhodne Evrope, kot vodilni zavarovalni ponudnik v tej regiji pa želimo še naprej biti, tisti, ki bo prevzemal, medtem ko je vprašanje ali smo lahko tudi zanimiva prevzemna tarča bolj za naše lastnike," sklene razmišljanje prvi mož Triglava.

Povezava: www.vecer.com/neuspesen-nasprotni-predlog-visjih-dividend-10015761

Medij: Večer

Avtor: Damijan Toplak