• Medij: Večer
  • Datum objave: torek, 02.06.2020

VEČER TRIGLAV 2.6.2020

Potrdili predlog uprave in nadzornikov največje slovenske zavarovalnice o tem, da ostane bilančni dobiček nerazporejen, čeprav so mali delničarji predlagali izplačilo dividend

Delničarji Zavarovalnice Triglav (državna Zpiz in SDH sta 62,56-odstotna lastnika) so se držali priporočil glede izplačila letošnjih dividend in jih za lansko poslovno leto ne bodo izplačali, četudi sta društvi malih delničarjev VZMD in danes še MDS izplačilo dividend predlagali. Predlagali so izplačilo 2,50 evra bruto za posamezno delnico ali skupno 56,8 milijona evrov bruto od 60,5 milijonov evrov bilančnega dobička družbe, ki je bilo na voljo delničarjem Triglava za morebitno delitev. Pri čemer so v MDS predlagali izplačilo teh dividend 27. novembra vsem tistim delničarjem Triglava, ki bodo v delniško knjigo vpisani dan prej. Ob tem pa bi morala biti izpolnjena dva pogoja, da v Agenciji za zavarovalni nadzor (AZN) v vmesnem času ne sprejmejo novega poziva glede neizplačevanja letošnjih dividend, ki sicer velja do 1. oktobra letos in da v obdobju predlaganega izplačila dividende nadzorni svet Zavarovalnice Triglav tik pred izplačilom dividend ugotovi, da ni ogrožena kapitalska ustreznost in stabilnost same zavarovalnice.

V kolikor bi bil takšen predlog društva MDS o izplačilu letošnje dividende danes izglasovan, bi bila višina dividende enaka (2,50 evra bruto na delnico), kakor je bila že v zadnjih petih letih. Morebitna naklonjenost SDH, ki je na skupščini zastopal tako svoje kot lastništvo Zpiz-a, ne bi bila presenetljiva, saj poleg samih dividend država od letos pri izplačilu dividend fizičnim osebam pobere 27,5-odstotni davek, dividende pravnih oseb pa se poračunajo pri plačilu davka od morebitnega njihovega dobička. Prav tako je delnica Triglava včeraj in danes pri 29,5 evra za delnico pridobila kar štiri odstotke vrednosti. A delničarji so večinsko odločili drugače. Na današnji skupščini Zavarovalnice Triglav, ki se je pričela ob 14. uri, je med drugim vnovič za novo štiriletno mandatno obdobje bil potrjen Igor Stebernak, sedanji predsednik nadzornikov Triglava, ki je bil do januarja skoraj pet let tudi član uprave Petrola, predtem pa po tri leta tako član uprave Abanke in Zavarovalnice Triglav, medtem ko je zadnje tri mesece pomočnik uprave NLB. Posebnost letošnje skupščine Triglava je bila, da so jo namesto v lastnih prostorih v obdobju koronavirusa organizirali v precej večjih prostorih Gospodarskega razstavišča v Ljubljani. Triglav ima sicer skupno okrog 13 tisoč delničarjev, skupščine pa se običajno udeleži med 50 in 100 delničarjev.

Andrej Slapar, predsednik uprave Zavarovalnice Triglav, je ob tem povedal: "Delničarjem se zahvaljujem za izkazano zaupanje. Pri odločanju o uporabi bilančnega dobička za lansko leto so upoštevali oba poziva regulatorja in vidik ohranjanja finančne stabilnosti skupine Triglav v trenutnih negotovih razmerah. Bilančni dobiček za leto 2019 ostaja nerazporejen in namenjen za bodoče dividende delničarjev ali za druge namene, skladno s sklepom skupščine."