• Medij: Večer

vecer22052021

V SDH predlagajo tudi višje izplačilo dividend.

Slovenski državni holding (SDH) z dopolnitvijo dnevnega reda za skupščino delničarjev Luke Koper, ki bo 29. junija, med drugim predlaga, da se v nadzorni svet Luke Koper imenuje znanega koprskega odvetnika Francija Matoza, ki v številnih primerih pravno zastopa tudi premierja Janeza Janšo.

Ob Matozu SDH za nove nadzornike, predstavnike kapitala, predlaga še Andreja Koprivca, Božidarja Godnjavca (sekretar na infrastruktrnem ministrstvu), Nevenko Črešnar Pergar in Rada Antolovića - slednji je že tudi zdaj nadzornik koprske luke. V nadzornem svetu Luke ostaja še Tamara Kozlovič, katere mandat poteče avgusta 2023, kot predstavniki zaposlenih pa Rok Parovel, Mladen Jovičić in Mehrudin Vuković. Od Lukinega nadzornega sveta bi se tako z 2. julijem letos poslovili odvetnik Uroš Ilić, Andraž Lipolt, Milan Jelenc in Barbara Nose. 

V SDH predlagajo tudi višjo dividendo. Ta naj bi namesto en evro bruto na posamezno delnico Luke Koper znašala 1,14 evra bruto (to pomeni 15,96 milijona evrov bruto za vse delnice), medtem ko društvo malih delničarjev VZMD s svojim nasprotnim predlogom predlaga izplačilo celo 1,4 evra bruto dividende na posamezno delnico. Junijska skupščina delničarjev Luke Koper naj bi potrdila tudi 248.210 evrov vredno poravnavo v zadevi TTI s tedanjimi osmimi nadzorniki Luke, v zadevi Gašpar Gašpar Mišič pa naj bi z nekdanjimi štirimi nadzorniki Luke na čelu z dr. Alenko Žnidaršič Kranjc in Wiener Städtische ta zavarovalnica Luki plačala 55 tisoč evrov.