STA, 14.7.2015

Avtor: bdo/mg

https://www.sta.si/2156507/svet-banke-slovenije-o-ravnanju-vzmd-gre-za-neupraviceno-...15.07.15

Ljubljana, 14. julija - Svet Banke Slovenije se je odzval na ravnanje VZMD, ki je pred odločanjem poslancev o vnovični kandidaturi viceguvernerja Janeza Fabijana na to mesto na spletni strani objavil vsebino kazenske ovadbe VZMD zoper člane sveta in svoje zaključke na to temo. Gre za nadaljevanje neupravičenih diskreditacij, so prepričani v svetu.

"V konkretnem primeru gre z objavo ovadbe za nadaljevanje neosnovanih in neupravičenih diskreditacij zoper banko kot institucijo in zoper določene njene zaposlene (člane sveta Banke Slovenije in direktorico pravnega oddelka v Banki Slovenije)," je ravnanje Vseslovenskega združenja malih delničarjev (VZMD) označil svet centralne banke.

VZMD je pred glasovanjem o novem Fabijanovem mandatu - DZ ga na to funkcijo ni imenoval - na spletni strani objavil apel, v katerem poslance opozarja na Fabijanovo "vodilno vlogo pri sporni sanaciji bank, ki naj bi jo DZ preiskoval, a ga hkrati ponovno imenoval za ključnega akterja".

V centralni banki so poudarili, da samo dejstvo, da je zoper kogarkoli vložena ovadba, ne bi smelo samodejno vplivati na sprejemanje mnenja in presojo o čemerkoli v povezavi s posamezniki, ki so ovadeni, ne da bi bila hkrati opravljena tudi presoja, ali so očitki v ovadbi utemeljeni vsaj do te mere, da je mogoče tudi z laičnim (ne pa nujno sodnim) preizkusom ugotoviti utemeljenost suma o storjenih nepravilnostih.

Kot so ugotovili, objavljena ovadba VZMD z njihovim komentarjem tega zaključka ne omogoča, saj se omejuje na "pavšalne navedbe o nezakonitosti in odgovornosti vseh članov sveta in zaposlenih, ki so po svoji funkciji sodelovali pri izvajanju ukrepov, kot jih je določala veljavna zakonodaja".

Polemike o upravičenosti izbrisa delničarjev in imetnikov podrejenih obveznosti v dokapitaliziranih in podržavljenih bankah trajajo precej časa, vpleteni pa čakajo na odločitev ustavnega sodišča. To je lansko jesen presojo ustavnosti tega dejanja prekinilo, dokler ne bo dobilo odgovorov na to temo s strani Sodišča EU v Luksemburgu. Medtem so se na to temo v DZ zvrstile številne seje, dejanje preiskujejo organi pregona.

Kot so spomnili v Banki Slovenije, so o tem večkrat na več načinov seznanjali DZ in javnost. Pri preiskovanju ravnanj v zvezi z nastankom ugotovljenega kapitalskega primanjkljaja v bankah pa sodelujejo z organi pregona ter jim zagotavljajo vse informacije, s katerimi razpolagajo, so zagotovili. Ob tem vztrajajo, da je Banka Slovenije v skladu z veljavno zakonodajo ter v sodelovanju z vlado in institucijami EU sprejela za bančno sanacijo potrebne ukrepe. "Za nekatere udeležence polemike izbrisa, med njimi so mnenjski voditelji in nekateri ugledni ekonomisti, bi lahko rekli, da jih vodi zasebni interes," so ugotovili v svetu.

Če Banka Slovenije teh ukrepov ne bi sprejela, bi še ta del primanjkljaja morali poplačati davkoplačevalci. Samo pri podrejenem dolgu gre za skoraj 600 milijonov evrov, so navedli. Pri sanaciji so jih poleg tega vodila še prizadevanja za varnost vlog varčevalcev. "Zato preseneča, da se za dobrobit davkoplačevalcev očitno ne zavzemajo tudi vsi predstavniki političnih strank," so še zapisali.