• Medij: STA
  • Datum objave: torek, 01.06.2021

STA VZMD izplačilo dividend 1 6 2021

Ljubljana, 01. junija (STA) - Vseslovensko združenje malih deležnikov (VZMD) je podalo nasprotni predlog za skupščino Intereurope, ki bo v Kopru potekala 2. julija. Predlagajo, da se delničarjem v nasprotju s predlogom vodstva podjetja vendarle izplačajo dividende, in sicer v višini en cent bruto za prednostne in 24 centov bruto za redne in prednostne delnice.

V VZMD tako predlagajo, da se za izplačilo dividend imetnikom prednostnih delnic nameni 106.579,65 evra, za dividende rednim in prednostnim delnicam pa bi namenili 6,598 milijona evrov. Preostanek bilančnega dobička, ki je lani znašal skupno 9,988 milijona evrov, bi ostal nerazporejen, izhaja iz predloga sklepa, ki je objavljen na spletnih straneh Ljubljanske borze.

Združenje je prepričano, da je "primerno in neobhodno", da družba za delitev dividend delničarjem nameni dve tretjini bilančnega dobička. Prepričani so tudi, da je Intereuropa takega izplačila sposobna brez negativnih vplivov ali ovir siceršnjim načrtom družbe.

"V kolikor pa si največji delničarji (ki presegajo 90 odstotkov lastništva in so tako ali drugače povezani z državo) želijo, da družba ne izplačuje dividend, pa v VZMD temu ne nasprotujejo, v kolikor preostalim delničarjem ponudijo primerno kupnino, ki bo odražala dejansko vrednost družbe," so še zapisali.

Delničarji družbe Intereuropa, ki je v skoraj 81-odstotni lasti Pošte Slovenije, bodo na skupščini 2. julija odločali o predlogu uprave in nadzornega sveta, da lanski bilančni dobiček ostane nerazporejen. To bo druga skupščina te logistične družbe letos, na prvi so konec maja za novega člana nadzornega sveta imenovali Tomaža Kokota. Zamenjal je Borisa Novaka, ki je odstopil.