• Medij: STA
  • Datum objave: ponedeljek, 14.06.2021

STA NLB 14 6 2021

Ljubljana, 14. junija - Delničarji NLB bodo na današnji skupščini med drugim odločali o uporabi bilančnega dobička za leto 2020. Po predlogu vodstva banke bi dividenda na delnico, izplačana v dveh obrokih, znašala 1,24 evra bruto. VZMD pa z nasprotnim predlogom želi izplačilo v višini 4,61 evra bruto na delnico.

Od 341,99 milijona evrov lanskega bilančnega dobička bi po predlogu uprave in nadzornega sveta NLB za izplačilo dividend namenili 24,80 milijona evrov v dveh obrokih. Prvi v višini 12 milijonov evrov bi bil izplačan 22. junija, drugi v znesku 12,80 milijona evrov pa 18. oktobra.

Čeprav gre po navedbah vodstva banke za največji znesek, ki ga trenutno dovoljuje Evropska centralna banka, je Vseslovensko združenje malih deležnikov (VZMD) predlagalo, da se za dividende razdeli 92,2 milijona evrov. Poleg tega želijo, da se ta razdeli v enkratnem znesku.

Preostali del od bilančnega dobička NLB za lani v višini 317,19 milijona evrov, povečan za morebitni del drugega obroka dividende, ki se zaradi preklica izplačila ne bi izplačal delničarjem, bo po predlogu ostal nerazporejen in bo predstavljal preneseni dobiček.

Skupščina NLB bo odločala še o imenovanju novega člana nadzornega sveta. Po prvotnem predlogu nadzornega sveta bi med nadzornike sedel Islam Osama Zekry, a je Slovenski državni holding (SDH) vložil nasprotni predlog. Po njem bi nov mandat podelili sedanjemu nadzorniku Petru Grozniku.