• Medij: STA
  • Datum objave: četrtek, 02.09.2021

STA MERCATOR 2 9 2021

Ljubljana, 02. septembra (STA) - Skupščina Mercatorja, ki je v 89,11-odstotni lasti družbe Fortenova Grupa, je v sredo sprejela sklep o povečanju osnovnega kapitala za 5,97 milijona evrov s pretvorbo dela terjatev Fortenove v kapital. Manjšinska delničarja sta na sklep napovedala izpodbojno tožbo.

Kapital družbe Mercator se bo z novimi stvarnimi vložki povečal za 5,97 milijona evrov na okoli 224,15 milijona evrov. Izdanih bo 166.667 novih delnic s pripadajočim zneskom 35,82 evra, ki bodo tvorile isti razred z že izdanimi rednimi navadnimi delnicami. Emisijski znesek ene nove delnice bo 36 evrov.

Prednostna pravica obstoječih delničarjev za sodelovanje v dokapitalizaciji bo izključena. Gre namreč za pretvorbo dela terjatev iz leta 2014, ko je Mercator od takratnega Agrokorja in družbe Agrokor Investments pridobil podrejeno posojilo v višini 220 milijonov evrov, terjatev pa se je po insolventnosti Agrokorja prenesla na Fortenovo Grupo.

Nove delnice bo lahko vplačala Fortenova Grupa, ki bo v kapital pretvorila nekaj več kot šest milijonov evrov terjatev, izhaja iz zapisnika skupščine, danes objavljenega na spletni strani Ajpesa.

Skupščina je sklep sprejela po nasprotnem predlogu delničarja Bojana Šporarja. Ta se vsebinsko ni razlikoval od predloga Fortenova Grupe, je pa precej bolj natančno določal posamezne zneske, saj jih je delničar izračunal na trideset decimalk, medtem ko jih je Fortenova Grupa računala na dve decimalki.

Na te sklepe sta izpodbojno tožbo napovedala Vseslovensko združenje malih deležnikov (VZMD) in pooblaščenec Raiffeisen bank kot fiduciar v imenu delničarja Danijela Labaša.

Kot so sporočili iz VZMD, je predsednik VZMD Kristjan Verbič na skupščini izpostavil pomisleke o dejanski ekonomski potrebi za takšno dokapitalizacijo, saj da bo znašala "vsega" 5,9 milijona evrov. Vprašal je tudi, ali je bila opravljena analiza kreditnega potenciala, saj naj bi bilo glede na nekatere ocene pri tem rezerve več, kot pa je višina obravnavane dokapitalizacije. Zato je po njegovem "prisotno prepričanje, da je namen dokapitalizacije tudi zagotovitev pogojev za kasnejšo iztisnitev preostalih 1289 manjšinskih delničarjev, saj bo na ta način največji delničar presegel potrebni 90-odstotni prag lastništva".

Glede na predlagano izključitev prednostne pravice obstoječih delničarjev do dokapitalizacije in dejstvo, da bo stvarni vložek Fortenova Grupe le manjši del terjatve, ki jo ima ta družba do Mercatorja, je Verbič "opozoril na neenakopravno obravnavo delničarjev ter predlagal, da se takšna - morebitna - potreba po dokapitalizaciji in morda tudi vsi drugi dragi viri financiranja zamenjajo z dokapitalizacijo z novo odprto emisijo, ki bi prej ko slej lahko predstavljala tudi poživitev na slovenskem kapitalskem trgu".

Delničar Raiffeisen bank pa je med drugim ocenil, da si Fortenova Grupa kot večinski delničar poskuša s tem zase pridobiti posebne ugodnosti na škodo drugih delničarjev, izhaja iz zapisnika skupščine.