• Medij: STA
  • Datum objave: petek, 10.09.2021

STAKROG ORGANIZATORJI BLED 10 9 2021

Ljubljana/Bled, 10. septembra - Vseslovensko združenje malih deležnikov (VZMD) in Evropska federacija investitorjev in uporabnikov finančnih storitev (Better Finance) upata, da bo investicijska konferenca, ki jo pripravljata v ponedeljek na Bledu in na kateri pričakujejo med drugim predstavnike odločevalcev, regulatorjev in delničarjev iz Slovenije in tujine, uspešna in odmevna.

Kot je danes na novinarski konferenci v Ljubljani dejal predsednik VZMD Kristjan Verbič, so konferenco namenoma pripravili v času, ko je Slovenija "eno od najpomembnejših središč z vidika finančnih oz. kapitalskih trgov in gospodarskih odločitev", saj kot predsedujoča Svetu EU danes in v soboto na Brdu pri Kranju gosti neformalno srečanje finančnih ministrov EU, v Ljubljani pa poteka finančni forum evropskega think tanka Eurofi z udeležbo visokih predstavnikov finančnih institucij, kapitalskih trgov, regulatorjev in odločevalcev. Pričakujejo okoli 100 udeležencev, od tega polovico iz tujine.

Izvršni direktor Better Finance Guillaume Prache je ocenil, da je "pravi čudež", da so uspeli v sedanjih razmerah pandemije organizirati konferenco, ki bo kot eden redkih dogodkov po letu in pol potekala tudi v živo, s številnimi pomembnimi gosti iz Slovenije in tujine.

Na konferenci, na kateri bosta med govorci gospodarski minister Zdravko Počivalšek in minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič, se bodo med drugim osredotočili na položaj malih vlagateljev na evropskih kapitalskih trgih in povečanje njihovega angažmaja. Ta panel bo gostil predstavnike Svetovne federacije investitorjev (WFI) Marka Northwaya, Evropske komisije Alaina Deckersa, italijanskega regulatorja trga vrednostnih papirjev Consob Carmine Di Noia in ustanovitelja delovne skupine Transparency Task Force, ki si prizadeva za povečanje preglednosti v finančni industriji, Andyja Agathangelouja, sodelovala bosta tudi prvi guverner Banke Slovenije France Arhar ter profesorica prava in nekdanja generalna pravobranilka na Sodišču EU Verica Trstenjak.

O investicijskih priložnostih v Sloveniji bodo razpravljali med drugim s predstavniki agencije Spirit Tomažem Kostanjevcem, Družbe za upravljanje terjatev bank Andrejem Lazarjem, Instituta Jožef Stefan Špelo Stres in družbe Equinox Matejem Riglenikom, svoje projekte bosta predstavila igralec in režiser Matjaž Javšnik in maratonski plavalec Martin Strel.

Med osrednjimi temami bo tudi pokojninsko varčevanje v Evropi, o čemer bodo govorili predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak, vodja analitike pri Gospodarski zbornici Slvenije Bojan Ivanc, izvršni direktor Evropskega organa za zavarovanja in poklicne pokojnine (Eiopa) Fausto Parente, Prache in predstavnik britanskega združenja delničarjev UKSA Martin White.

Predstavnika malih delničarjev poudarjata, da je še veliko možnosti za povečanje dejavnosti malih delničarjev na kapitalskem trgu, k čemur bi morala z boljšimi pogoji prispevati tudi ustreznejša evropska regulacija. Vebič meni, da je ta trg premalo izkoriščen, in opozarja, da se število delniških družb in malih delničarjev zmanjšuje. Meni, da bi bil večji angažma prebivalstva, ki ima v depozitih v Sloveniji 24 milijard evrov, na kapitalskem trgu koristen tako zanje kot za finančni trg in celotno gospodarstvo.

Evropska direktiva o pravicah delničarjev ne deluje, meni Prache in izpostavlja omejene možnosti vpliva malih delničarjev v družbah v Evropi, posebej v primeru lastništva delnic družbe v drugi državi. Pri tem vidi velik potencial projekta VZMD Delniška opora, ki malim delničarjem nudi svetovanje in zastopanje pri uveljavljanju pravic ter bo odslej na voljo tudi v drugih evropskih državah.