STA 15.1.2019

Ljubljana, 15. januarja (STA) - STA povzema javne objave nekaterih podjetij in druge informacije iz poslovnega okolja.

Potem ko so organizatorji mednarodnega salona Internautica sporočili, da kraj letošnje izvedbe še ni znan, saj so jim sodelovanje odrekli v Portorožu, v Kopru pa izvedbi niso naklonjeni, so danes iz Marine Portorož sporočili, da bodo letos prvič izvedli svoj sejem navtike, imenovan Nautica Marina Portorož. Ta bo med 16. in 19. majem, podrobnosti pa bodo razkrili na novinarski konferenci 1. februarja. V Marini Portorož so tako potrdili slutnje direktorja Internautice Jurija Korenca, ki je v ponedeljek za Delo ocenil, da je v ozadju negotovosti kraja izvedbe Internautice namera Marine Portorož, katere lastništvo prehaja iz Term Čatež oz. DZS v lastništvo skupine Adventura Holding, da v istem terminu pripravi svoj navtični sejem.

Slovenija je na spletni strani Ljubljanske borze objavila ponudbeni dokument za uvrstitev nove obveznice na borzni trg. Država je novo 10-letno referenčno obveznico v višini 1,5 milijarde evrov s podaljšanim prvim obrestnim obdobjem in končno zapadlostjo 14. marca 2029 izdala 7. januarja kot prva v območju evropskih držav letos.

S petkovim podpisom pogodbe so bila sklenjena skoraj leto dni trajajoča prizadevanja in pogajanja za skupno prodajo delnic družbe M1, med drugim lastnico DZS, so sporočili iz Vseslovenskega združenja malih delničarjev (VZMD). Ob borznem tečaju 60 centov za delnico je VZMD za paket 61.528 delnic oz. 1,57 odstotka vseh, dosegel prodajno ceno 1,10 evra za delnico. DO konca prihodnjega tedna se lahko paketu pridružijo tudi vsi preostali delničarji, ki se vabilu VZMD doslej še niso odzvali.

Vlada je danes sprejela letošnji poslovni in finančni načrt Javnega sklada RS za podjetništvo. Glavna strateška cilja sta ponuditi dobrih sto milijonov evrov finančnih spodbud v obliki garancij s subvencijo obrestne mere, mikrokreditov za posamezne ciljne skupine in posebnih spodbud za ciljne skupine ter s tem podpreti 934 projektov. Malim in srednje velikim podjetjem bo sklad poleg finančnih spodbud ponudil tudi vsebinsko podporo v skupni vrednosti 7,32 milijona evrov, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Okrožno sodišče v Mariboru je končalo stečajni postopek nad družbo Tovarna vozil Maribor. V njej so bile 18-odstotno poplačane le terjatve, zavarovane z ločitveno pravico, je razvidno iz današnje objave na Ajpesu. Gre za družbo, na pogorišču katere je s kapitalom kitajske skupine China Hi-Tech Group Corporations nastalo podjetje Tam Europe, ki še naprej proizvaja avtobuse.

Na javni natečaj za položaj generalnega direktorja Statističnega urada RS, ki se je iztekel v ponedeljek, so doslej prispele tri prijave, so STA povedali na ministrstvu za javno upravo in dodali, da je možno, da bo danes oz. v sredo prispela še kakšna prijava. Urad začasno, najkasneje do 20. februarja, vodi Genovefa Ružić, ki se ji je petletni mandat sicer iztekel z avgustom.

Medij: STA

Avtor: bdo/bg/jb/jaz