• Medij: STA
  • Datum objave: sreda, 26.05.2021

STA MERCATOR 26 5 2021

Ljubljana, 26. maja (STA) - Mešana skupina Fortenova s sedežem v Zagrebu je objavila prevzemno ponudbo za odkup preostalih 724.764 Mercatorjevih delnic. Fortenova za delnico ponuja 36 evrov in plačilo kupnine v denarju. Ponudba je veljavna do vključno 23. junija, razen če je ne podaljšajo, izhaja iz prevzemne ponudbe, objavljene v današnjem Delu.

Fortenova je konec prejšnjega meseca po prenosu delnic Mercatorja s propadlega Agrokorja nanjo postala 88,10-odstotna lastnica največjega slovenskega trgovca, danes pa je v Delu objavila prevzemno ponudbo za odkup še preostalih Mercatorjevih delnic.

Mercator je sicer izdajatelj 6.090.943 navadnih prosto prenosljivih imenskih kosovnih delnic z glasovalno pravico.

Fortenova za odkup vseh delnic, ki so predmet prevzemne ponudbe, ponuja 36 evrov. Za delnice ponuja plačilo celotne kupnine v denarju.

Prevzemna ponudba velja od danes do vključno 23. junija, razen če je skladno z zakonodajo ne podaljšajo. Praga uspešnosti ponudbe v Fortenovi niso določili, saj, kot so zapisali, njihov delež že presega 50-odstotni delež vseh delnic ciljne družbe z glasovalno pravico.

Potem ko so bile delnice Mercatorja, ki so bile v lasti finančno nasedlega koncerna Agrokor, po dolgotrajnem postopku s številnimi zapleti konec aprila vendarle prenesene na Fortenovo, ki je nastala na pogorišču Agrokorja, sta vodstvi Mercatorja in Fortenove to označili kot začetek nove dobe in priložnost za razvoj vseh deležnikov tako Mercatorja kot Fortenove.

Tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki je v preteklosti glede prehoda Mercatorja kot sistemsko pomembne družbe pod okrilje Fortenove izražal zadržke, je tedaj ocenil, da je prenos v interesu Slovenije in slovenskega gospodarstva.

Medtem pa v Vseslovenskem združenju malih delničarjev (VZMD) opozarjajo, da je med 1442 malimi delničarji Mercatorja 432 takšnih, ki imajo svoje delnice še vedno na ukinjenem registrskem oz. prehodnem računu pri Kapitalski družbi. Skupaj gre za 6620 delnic, glede na prevzemno ponudbo vrednih 238.320 evrov, ki jih morajo pred sprejemom ponudbe najprej prenesti na svoj trgovalni račun. Če tega ne bodo storili, bodo konec letošnjega leta dokončno ostali brez vseh delnic.