STA 21.5.2019

DZ bo začel obravnavo vladnega predloga zakona o postopku sodnega varstva nekdanjih imetnikov kvalificiranih obveznosti bank, opravil pa bo tudi prvo branje predloga zakona o demografskem skladu, ki ga je vložila SDS. Poslanci bodo na zahtevo državnega sveta ponovno odločali o spremembi zakona o praznikih in dela prostih dnevih.

Vlada po lastnih navedbah s predlogom zakona o izbrisih v bankah sledi napotilu ustavnega sodišča ter omogoča učinkovito in hitro sodno varstvo. Predlog kljub nasprotovanju Banke Slovenije predvideva, da bo morebitno dosojene odškodnine plačala Banka Slovenije. Podoben predlog je pripravil tudi državni svet, ki ga podpira Vseslovensko združenje malih deležnikov, a ga je vlada s svojim prehitela. V društvu Mali delničarjiSlovenije so odločevalce pozvali, naj združijo najboljše rešitve iz obeh predlogov.

Poslanci bodo opravili prvo branje predloga zakona o demografskem skladu. V SDS predlagajo, da bi se v sklad preneslo celotno državno premoženje in da bi se večina prihodkov iz tega premoženja namenila za pokojnine. Čeprav so v SDS vse stranke povabili k skupnemu oblikovanju končnega besedila, je koalicija že napovedala, da bo nekje do sredine leta pripravila svoj predlog zakona.

DZ bo moral ponovno odločati o spremembi zakona o praznikih in dela prostih dnevih. Njegovo odločitev za preimenovanje državnega praznika vrnitve Primorske k matični domovini v praznik priključitve Primorske k matični domovini je preglasoval državni svet, vnovičnemu glasovanju ne kaže dobro, saj ga v prvo niso podprli vsi koalicijski poslanci, predlog pa ni prestal niti vnovičnega glasovanja na matičnem odboru.

Povezava: www.sta.si/2638411/dz-zacenja-obravnavo-predloga-zakona-o-izbrisih-v-bankah

Medij: STA

Avtor: bdo/bg