• Medij: STA
  • Datum objave: torek, 25.05.2021

STA DELNIČARJI ZAVAROVALNICE TRIGLAV 25 5 2021

Ljubljana, 25. maja (STA) - Delničarji Zavarovalnice Triglav so na današnji skupščini sprejeli predlog uprave in nadzornega sveta, da se del bilančnega dobička v višini 38,7 milijona evrov uporabi za izplačilo dividend. Dividenda znaša 1,70 evra bruto na delnico, so sporočili iz zavarovalnice. Mali delničarji so že napovedali izpodbojno tožbo.

Del bilančnega dobička, ki se ga bo uporabilo za izplačilo dividend, predstavlja 53-odstotni delež konsolidiranega čistega dobička zavarovalnice za leto 2020 in petodstotni dividendni donos, so navedli v sporočilu.

Delničarji so se seznanili z letnim poročilom skupine Triglav in Zavarovalnice Triglav za leto 2020, podali razrešnico upravi in nadzornemu svetu zavarovalnice ter potrdili predlagane spremembe statuta zavarovalnice, ki so posledica spremenjene zakonodaje in določenih vsebinskih dopolnitev, kot je na primer izvajanje virtualnih in elektronskih skupščin.

Za člane nadzornega sveta so imenovali obstoječega člana Andreja Andoljška ter nove člane Tomaža Benčino, Branka Bračka, Jureta Valjavca in Petra Kavčiča.

Po besedah predsednika uprave Zavarovalnice Triglav Andreja Slaparja je skupščina pri letošnjem odločanju o uporabi bilančnega dobička upoštevala predlog uprave in nadzornega sveta, ki je skladen z dividendno politiko in ki so ga regulatorju tudi utemeljili na podlagi izvedenih testov stresnih scenarijev.

"Ti kažejo, da bo skupina Triglav kljub izplačilu dividende v tej višini ohranila finančno stabilnost v še vedno prisotnih razmerah velike negotovosti," je dejal Slapar in dodal: "Zavedamo se pomena izplačila dividend za naše delničarje in želimo izvajati vzdržno in atraktivno dividendno politiko, kot je začrtana."

Drugače menijo v Vseslovenskem združenju malih delničarjev (VZMD). Ker njihov nasprotni predlog za določitev dividende v višini 3,50 evra bruto na delnico ni bil sprejet, so na izglasovani sklep o izplačilu dividend napovedali izpodbojno tožbo. Višje izplačilo dividend bi okrepilo zaupanje obstoječih in potencialnih vlagateljev v delnice družbe - tako doma kot v tujini, tako individualnih in še bolj institucionalnih vlagateljev, so sporočili.

Na dnevnem redu je bilo še pooblastilo upravi za povečanje osnovnega kapitala za največ 14,7 milijona evrov z izdajo novih delnic za denarne vložke v petih letih po vpisu sprememb tega statuta v register. O izdaji novih delnic in višini dokapitalizacije bo odločala uprava s soglasjem nadzornega sveta.