• Medij: STA
  • Datum objave: torek, 25.05.2021

STA DELNIČARJEM SAVE RE 25 5 2021

Ljubljana, 25. maja (STA) - Skupščina družbe Sava Re je danes v Ljubljani izglasovala, da se delničarjem za leto 2020 izplačajo dividende v višini 85 centov bruto na delnico. Imenovala je tudi tri nove člane nadzornega sveta, to bodo Keith William Morris, Matej Gomboši in Klemen Babnik. Štiriletni mandat jim bo začel teči 17. julija.

Delničarji - na skupščin je bilo prisotnega 71,86 odstotka osnovnega kapitala družbe oz. 79,85 odstotka glasovalnih pravic - so glede izplačila dividend prikimali predlogu uprave in nadzornega sveta. Ta sta predlagala, da se od bilančnega dobička, ki je konec lanskega leta znašal 23,81 milijona evrov, za izplačilo dividend nameni 13,17 milijona evrov. Preostali del bilančnega dobička v višini 10,63 milijona evrov se ne uporabi, je prek spletne strani Ljubljanske borze sporočila družba.

Vseslovensko združenje malih deležnikov (VZMD) je sicer v nasprotnem predlogu predlagalo, da se za dividende nameni 20,15 milijona evrov, dividenda pa bi tako znašala 1,30 evra bruto na delnico. Prepričani so, da je družba sposobna takega izplačila dividend delničarjem brez negativnih vplivov ali ovir siceršnjim načrtom družbe, a je skupščina odločila drugače.

K sklepu o razdelitvi bilančnega dobička sta VZMD in delničar Andrej Osterc napovedala izpodbojni tožbi.

Zavarovalna skupina Sava je v letu 2020 ustvarila 56,4 milijona evrov čistega dobička, kar je na letni ravni predstavljalo 12,3-odstotno rast. Sava Re je v letu 2020 sicer beležila 11 milijonov evrov izgube, vendar je ta posledica lanskega priporočila zavarovalnicam, naj k izplačevanju dividend pristopijo z veliko previdnostjo. Če bi lani prejela dividende odvisnih zavarovalnic v skupini, izgube iz poslovanja ne bi bilo, so pojasnili v Savi Re.

Predsednik Društva Mali delničarji Slovenije (MDS) Rajko Stanković je predlagal, da uprava in nadzorni svet po odpravi omejitev glede izplačevanja dobička s strani Agencije za zavarovalni nadzor razmislita, da na začetku leta 2022 izplačata akontacijo dividende za leto 2021 ob izpolnjevanju kriterijev solventnosti in finančne stabilnosti, so sporočili iz MDS.

Sicer pa se je skupščina seznanila tudi z dejstvom, da trem članom nadzornega sveta predstavnikom delničarjev 16. julija poteče štiriletni mandat. Zato je imenovala tri nove nadzornike. Morrisu so delničarji zaupali nov mandat, Gomboši in Babnik pa bosta v nadzornem svetu novinca.

Skupščina je tudi upravi in nadzornemu svetu podelila razrešnico za delo v letu 2020, je še razvidno iz zapisnika skupščine, objavljenega na spletni strani Ljubljanske borze.

Zavarovalna skupina Sava medtem uspešno poslovanje nadaljuje tudi v začetku letošnjega leta. V prvem letošnjem četrtletju je ustvarila 23,5 milijona evrov čistega dobička, kar je 128 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Rast dobička v družbi pripisujejo preteklim prevzemom in pozitivnemu razvoju vseh odsekov poslovanja. Skupina je zbrala 215,2 milijona evrov bruto premij oz. devet odstotkov več kot lani.