• Medij: Radio Slovenija 1
  • Datum objave: četrtek, 24.09.2020

RTVSLO 24.9.2020

Vladna sprostitev regulacije cen goriv na vseh bencinskih servisih, je danes za sedem odstotkov zvišala tudi vrednost delnice Petrola. Delničarji so tega zagotovo veseli. Eden največjih posameznih delničarjev je tudi minister za okolje in prostor, Andrej Vizjak, ki je od marca, po poročanju Financ, kupil 415 delnic Petrola.

LUKA POTOČNIK: Vladna sprostitev regulacije cen goriv na vseh bencinskih servisih, je danes za sedem odstotkov zvišala tudi vrednost delnice Petrola. Delničarji so tega zagotovo veseli. Eden največjih posameznih delničarjev je tudi minister za okolje in prostor, Andrej Vizjak, ki je od marca, po poročanju Financ, kupil 415 delnic Petrola. Ali gre pri tem za zlorabo notranjih informacij? Agencija za trg vrednostnih papirjev je že uvedla postopke, prijavo v zvezi s tem pa so danes prejeli tudi na Komisiji za preprečevanje korupcije. Več Jolanda Lebar.

JOLANDA LEBAR: Agencija za trg vrednostnih papirjev bo preverila ali je v tem primeru obstajala notranja informacija in ali je bila zlorabljena. Trgovanje na podlagi notranjih informacij je namreč prepovedano, pravi Aljoša Valentinčič, iz ljubljanske Ekonomske fakultete.

ALJOŠA VALENTINČIČ (Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani): Samo, če je nekdo imel notranjo informacijo, ni problem. Problem je, če je na tej podlagi trgoval. To pa, po teh podatkih, ki jih imamo do zdaj v javnosti, v bistvu ne moremo določiti. Zato jaz ne bi skakal na prvo žogo in rekel, da je to bilo zdaj ne vem kakšno trgovanje na podlagi tajnih informacij, ker je lahko bilo, lahko pa tudi ne.

JOLANDA LEBAR: Andrej Vizjak je sicer danes pojasnil, da je prve delnice Petrola kupil že pred 25. leti, letos spomladi pa jih je kupoval kot dobro naložbo, saj je njihova cena precej padla. Dodal je, da takrat o deregulaciji cen pogonskih goriv ni govoril še nihče, na vladi pa se glede tega ni vključeval v razpravo. Predsednik Društva malih delničarjev, Rajko Stankovič, ob tem dodaja, da se o sprostitvi reguliranih cen govori že najmanj pet let.

RAJKO STANKOVIČ (predsednik Društva malih delničarjev): Jaz težko verjame, da bi si državni minister privoščil dati v zobe za morebitno premoženjsko korist, ob nakupu 420 delnic, prej jih je imel že 80. Je to premajhna vsota delnic, da težko verjame, da je imel kakršenkoli namen.

JOLANDA LEBAR: Predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev, Kristjan Verbič, pa dodaja –

KRISTJAN VERBIČ (predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev): To, da je nekdo, recimo na trgu vrednostnih papirjev ustvaril neko premoženjsko korist, se pogosto gleda postrani. Kot, da pa je to že nekaj spornega in špekulacija.

JOLANDA LEBAR: Insajdersko trgovanje je težko dokazati, sodne prakse praktično ni, doslej je bila izrečena ena obsodilna sodba, ki pa jo je Vrhovno sodišče razveljavilo.