• Medij: Radio Slovenija 1
  • Datum objave: sreda, 26.08.2020

RADIO SLOVENIJA 1 LK 26 8 2020

Delničarji Luke Koper bodo dobili evro in sedem centov dividende na navadno delnico. Toliko je predlagal Slovenski državni holding, ki v imenu države upravlja z 51 odstotki osnovnega kapitala pristaniškega podjetja, sam pa ima še 11 odstotni delež. Uprava in nadzorni svet sta predlagala nižje dividende, Združenje malih delničarjev pa višjo. O teh dveh predlogih delničarji sploh niso glasovali, so pa na dolgo razpravljali o lanskem poslovanju in letnem poročilu ter smiselnosti tožb proti nekdanjim nadzornikom in upravi pod vodstvom Roberta Časarja.

TOMAŽ POLLAK: Delničarji Luke Koper bodo dobili evro in sedem centov dividende na navadno delnico. Toliko je predlagal Slovenski državni holding, ki v imenu države upravlja z 51 odstotki osnovnega kapitala pristaniškega podjetja, sam pa ima še 11 odstotni delež. Uprava in nadzorni svet sta predlagala nižje dividende, Združenje malih delničarjev pa višjo. O teh dveh predlogih delničarji sploh niso glasovali, so pa na dolgo razpravljali o lanskem poslovanju in letnem poročilu ter smiselnosti tožb proti nekdanjim nadzornikom in upravi pod vodstvom Roberta Časarja.

JASNA PRESKAR: Delničarji Luke Koper bodo dobili za 15 centov višjo dividendo, kot sta predlagala uprava in nadzorni svet in za 26 nižjo, kot je predlagalo Vseslovensko združenje malih deležnikov. Predsednik uprave Dimitrij Zadel odločitve ne komentira.

DIMITRIJ ZADEL (predsednik uprave Luke Koper): To je stvar lastnika.

JASNA PRESKAR: Lansko poslovanje Luke Koper je zaznamovalo uvajanje tristebrnega modela zaposlovanja. To je vplivalo na višje stroške in posledično na čisti poslovni izid, ki je bil skoraj za 20 milijonov evrov nižji kot leto prej. S stroški je bilo povezano tudi vprašanje v zvezi s tožbami proti nekdanji uprave Roberta Časarja in takratnim nadzornikom. Gre za visoke zneske. Odvetniške storitve obeh strani in sodne takse samo v primeru TTI znašajo nekaj manj kot tri milijone evrov.

DIMITRIJ ZADEL (predsednik uprave Luke Koper): Mediacija oziroma poravnava je zmeraj možna, če sta dve strani za tole. Normalno, v našem primeru moramo upoštevat postopke, ki so za to predvideni, tako da se uprava tudi s tem ukvarja in tako kot je bilo na skupščini razlagano, je to tudi ena od opcij.

JASNA PRESKAR: Koprsko pristaniško podjetje je včeraj objavilo tudi nerevidirano poročilo o letošnjem polletnem poslovanju, ki ga je zaznamovala pandemija. Čisti prihodki od prodaje so bili v primerjavi z enakim lanskim obdobjem nižji za 11 odstotkov, poslovni izid iz poslovanja pa za 42 odstotkov.