• Medij: Radio Slovenija 1
  • Datum objave: torek, 26.05.2020

RADIO PRVI 26 5 2020

Vprašanje je koliko bo prihodnje leto ostalo za dividende? Kakšni bodo torej letošnji dobički? Zato pa je morda toliko pomembnejše kako bodo razdeljeni lanski dobički. V juniju so napovedane skupščine velikih družb v delni ali večinski državni lasti, med drugim Zavarovalnice Triglav, Telekoma in Pozavarovalnice Sava. V omenjenih družbah in tudi v nekaterih drugih so uprave in nadzorni sveti predlagali, da lastnikom letos ne bi izplačali dividend.

DRAGO BALAŽIČ: Prej smo govorili o gospodarskem razpoloženje, vprašanje pa je koliko bo prihodnje leto ostalo za dividende? Kakšni bodo torej letošnji dobički? Zato pa je morda toliko pomembnejše kako bodo razdeljeni lanski dobički. V juniju so napovedane skupščine velikih družb v delni ali večinski državni lasti, med drugim Zavarovalnice Triglav, Telekoma in Pozavarovalnice Sava. V omenjenih družbah in tudi v nekaterih drugih so uprave in nadzorni sveti predlagali, da lastnikom letos ne bi izplačali dividend pač pa bi dobiček zadržali. Zavarovalnice in pokojninske družbe so to primorane storiti po priporočilih Agencije za zavarovalni nadzor. Manjši delničarji zastopani v vseslovenskem združenju so razburjeni, pravo vprašanje pa je ali se bo letošnjemu izplačilu dividend odpovedala tudi država. Več pa v prispevku Maje Derčar.

MAJA DERČAR: Lani so družbe v državni lasti v proračun izplačale za več kot 250 milijonov evrov dividend, letošnja ocena prihodka od dividend je že tako znižana zaradi prodaje večine NLB-ja in celotne Abanke, neuradno pa bodo prihodki zaradi epidemije še precej nižji od načrtovanih 140 milijonov evrov. nekatera državna podjetja predlagajo zadržanje, tu je neizplačilo dobičkov, 30 milijonov v Telekomu, 35 milijonov v Savi RE, 60 v Zavarovalnici Triglav, 30 v Luki Koper. Čez natanko teden dni se bo odvila skupščina Zavarovalnice Triglav, s sklicem skupščine sta uprava in nadzorni svet družbe predlagala, da celotni bilančni dobiček za leto 2019 v višini 60 milijonov ostane nerazporejen, da se torej dividend ne deli. V Vseslovenskem združenju malih delničarjev zbirajo pooblastila za glasovanje proti temu predlogu, to je za delitev dobička, dividenda pa naj znaša enako kot pretekla leta 2,5 evra bruto na delnico. Zavarovalnica Triglav je v 63-odstotni državni lasti preko Slovenskega državnega holdinga in Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. In država ne sme pohoditi smernice regulatorja, to je Agencije za zavarovalni nadzor, ki zaradi epidemije priporoča v resnici pa zapoveduje, da se zavarovalniške dividende ne izplačajo do letošnjega 1.oktobra. Direktor Agencije za zavarovalni nadzor, Gorazd Čibej je za nas pojasnil.

GORAZD ČIBEJ (direktor Agencije za zavarovalni nadzor): Zaradi širjenja epidemije covid-19 in tudi s tem povezanih razmer večje negotovosti, nepredvidljivosti na finančnih trgih dividend do 1. oktobra 2020 ne izplačajo. Tako je podobno priporočilo glede dividend sprejel tudi Evropski nadzorni organ JOPA, kot tudi odbor za finančno stabilnost, ki v Slovenijo oblikuje enotno makro bonitetno politiko. Začasnim neizplačilom dividend bodo zavarovalnice v času trajanja trenutnih razmer povečale svojo odpornost na finančni šok, ki je nastal zaradi posledic epidemije, kar bo pripomoglo tudi k ohranitvi njihove finančne stabilnosti in preprečilo morebiten nastanek motenj v delovanju zavarovalnic.

MAJA DERČAR: V Vseslovenskem združenju malih delničarjev so nasprotne predloge že vložili, zahtevajo izplačilo dividend. Kristjan Verbič.

KRISTJAN VERBIČ (Vseslovensko združenje malih deležnikov): Ne samo za delničarje, tudi za skupnost in državo kot tako to pomeni zelo, zelo škodljivo in daljnosežno ravnanje, namreč iz naslova davkov po tej plati ne bo nikakršnih prihodkov za državni proračun, ne nazadnje tudi ljudje samo v teh primerih zadnjih skupščin je to preko 50 tisoč ljudi, ki naj ne bi prejeli dividend, navkljub temu, da so dobički in rezultati v vseh teh primerih pravzaprav rekordni.

MAJA DERČAR: Zavarovalnice in pokojninske družbe zaradi AZN-jevega priporočila dividend ne bodo izplačale do oktobra, po tem datumu pa:

GORAZD ČIBEJ (direktor Agencije za zavarovalni nadzor): Pa bo agencija na podlagi preučitve pridobljenih podatkov iz prve polovice leta 2020 ponovno ocenila stanje in morebitno potrebo po podaljšanju ukrepov glede izplačila dividend.

MAJA DERČAR: Tako Gorazd Čibej. Med tistimi državnimi podjetji, ki še najavljajo predloge za zadržanje dobičkov sta Telekom in v epidemiji prizadeta Luka Koper. Vprašanje je ali bo država kot lastnica oziroma eden od delničarjev in to v času, ko potrebuje prilive v državno blagajno, takšnim predlogom ustregla. Slovenski državni holding se bo v imenu države odločal od družbe do družbe, upošteval bo učinke epidemije korona virusa na poslovanje družb, tako so nam sporočili.

DRAGO BALAŽIČ: Kaj bo z izplačilom dobičkov bomo videli v prihodnjih tednih.