• Medij: RADIO OGNJIŠČE

RADIO OGNJIŠČE, 21.05.2019, UTRIP DNEVA, 15.03

JURESEŠEK (voditelj): Bodo bančni razlaščenci vendarle prišli do sodnega varstva? To je namen predloga zakona, ki je danes na poslanskih klopeh. Po navedbah državnega sekretarja na Ministrstvu za finance Metoda Dragonje, zakon omogoča učinkovito in hitro sodno varstvo. V Vseslovenskem združenju malih delničarjev se s tem ne strinjajo. V poslanskih skupinah predlogu večinoma ne bodo nasprotovali, pričakujejo pa, da se bo do prihodnje obravnave besedilo popravilo. Tanja Dominko.

TANJA DOMINKO (novinarka): Podporo so zakonskemu predlogu v tej fazi napovedali v vseh poslanskih skupinah, saj se zavedajo skoraj triletne zamude pri urejanju tega vprašanja. Tudi v SDS za zdaj nasprotovanja ne bo. Marko Pogačnik.

MARKO POGAČNIK (SDS): V Slovenski demokratski stranki nočemo, bi rekel, biti tisti, ki bomo oteževali te procese in zato v današnjem glasovanju pri prvi obravnavi tega zakona ne bomo nasprotovali predlaganemu zakonu.

TANJA DOMINKO (novinarka): V sklopu nadaljnje obravnave pa je treba zakon dodelati, predvsem v smeri daljšega roka za vložitev tožb in čas v katerem morajo sodni izvedenci oblikovati mnenje, je menila Andreja Zabret iz LMŠ. Tudi v NSi pričakujejo izboljšave v nadaljevanju. Predlog kljub nasprotovanju Banke Slovenije predvideva, da bo morebitne dosojene odškodnine plačala prav centralna banka. V poslanskih skupinah so glede tega večinoma na strani vlade. Robert Polnar, DeSUS je dejal.

ROBERT POLNAR (DeSUS): Centralna banka utemeljuje svoje nasprotovanje zakonskemu predlogu zato, da bi se izognila svoji odgovornosti in potencialnim finančnim obveznostim.

TANJA DOMINKO (novinarka): Državni sekretar na finančnem ministrstvu Metod Dragonja je poudaril, da lahko črtajo določba, da bodo odškodnine krite iz Banke Slovenije, toda.

METOD DRAGONJA (državni sekretar na finančnem ministrstvu): Bo še vedno veljala ureditev, ki je bila takrat ko so bili ti ukrepi izvedeni in se bo samo po sebi razumeli, da je Banka Slovenije ta naslov.

TANJA DOMINKO (novinarka): Danes je bilo slišati več pozivov k večjemu razlikovanju med malimi in nepoučenimi ter velikimi in dobro poučenimi vlagatelji. Maša Kociper, SAB.

MAŠA KOCIPER (SAB): In takih je bilo v odstotku poučenih, takih, ki so vedeli ali bi morali vedeti, da tveganje pri tem nakupu obstaja, 90 odstotkov.

TANJA DOMINKO (novinarka): Poklicala sem tudi predsednika Vseslovenskega združenja malih delničarjev Kristjana Verbiča, ki je do zakona kritičen. Boji se, da bo minilo desetletje preden bo pravici zadoščeno.

KRISTJAN VEDBIČ (predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev): Še najmanj lahko pri predlogu, ki smo mu priča s strani Vlade Republike Slovenije, pričakujemo hitro in učinkovito reševanje problematike. Zakon kakršen je bi namreč pomenil vsaj desetletje, če ne več sodnih postopkov.

TANJA DOMINKO (novinarka): Verbič ne verjame v zakon kot je trenutno napisan, tudi zato ne, ker za njim stojijo tisti, ki so zadevo 2013 zakuhali.