• Medij: Radio Ognjišče
  • Datum objave: torek, 27.08.2019

radio ognjišče 27.8.2019

RADIO OGNJIŠČE, 27.08.2019, UTRIP DNEVA, 15.13

SLAVI KOŠIR (voditeljica): Skoraj tri leta po ukinitvi registrskih računov je na prehodnih računih pri Klirinško depotni družbi ostalo še kar nekaj delnic pridobljenih v času lastninjenja. Z letom 2022 bo to premoženje preneseno na Kapitalsko družbo, a priprave so se začele v teh dneh. Kot opozarjajo v Vseslovenskem združenju malih delničarjev, velika večina upravičencev sploh ne ve, da bo prišlo do podržavljenja njihovih vrednostnih papirjev. Že s prihodnjim mesecem bodo izgubili pravico do nadaljnjih donosov, časa za ukrepanje tako ni veliko. Helena Križnik.

HELENA KRIŽNIK (novinarka): Klirinško depotna družba je morala januarja 2017 ukiniti registrske račune na katerih so državljani hranili vrednostne papirje iz lastninjenja v začetku 90. let prejšnjega stoletja. Tisti, ki so želeli delnice na njih obdržati so morali pri borznoposredniški družbi ali banki, pravočasno odpreti trgovalni račun. Če jih niso želeli obdržati so se jim lahko odpovedali. Kar nekaj imetnikov ni storilo ničesar. Njihove delnice so tako ostale na Klirinško depotni družbi. A po noveli zakona, ki jo je Državni zbor sprejel junija, so tam lahko le še do konca leta 2021, nato bodo preneseni na poseben račun pri Kapitalski družbi. Koristi iz opuščenih vrednostnih papirjev naj bi bile tako posredno razdeljene med vse državljane. V Vseslovenskem združenju malih delničarjev opozarjajo, da je ob tem prišlo do zavajajočih podatkov. Kot je za naš radio pojasnil predsednik Kristjan Verbič ne drži, da na približno 66.000 ukinjenih registrskih računih skupna vrednost vpisanih delnic večinoma ne presega 50 evrov.

KRISTJAN VERBIČ (predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev): 385 evrov po posameznem računu, v primeru, ko pa gre za Petrol, Krko, Zavarovalnico Triglav in tako naprej so pa ti zneski za upravičence še toliko višji.

HELENA KRIŽNIK (novinarka): Verbič je prav tako prepričan, da informiranje ni bilo ustrezno. Verjame, da bi marsikdo postopal drugače, če bi vedel za kakšne zneske gre. Ob tem je spomnil za zapuščinske postopke v katerih so takšni podatki velikokrat spregledani.

KRISTJAN VERBIČ (predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev): Kar je samo po sebi seveda problematično, da s tega naslova dediči v bistvu niti ne vedo s čim po tej plati torej v smislu vrednostnih papirjev je pokojnik po katerem dedujejo razpolagal in do česa bi bili iz tega naslova upravičeni.

HELENA KRIŽNIK (novinarka): Klirinško depotna družba mora že z letošnjim 1. septembrom vse pozabljene delnice prenesti na skupen namenski račun za prenos na kapitalsko družbo. Njihovi lastniki bodo do konca leta 2021 še vedno lahko zahtevali prenos na svoj trgovalni račun, a od začetka prihodnjega meseca ne bodo več upravičeni do dividend in ostalih izplačil iz njihovega naslova. V tednu dni jih je tako še mogoče rešiti.

KRISTJAN VERBIČ (predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev): Suma sumarum gre za približno 25 milijonov evrov, ki bodo na takšen način pravzaprav brez vednosti marsikoga od teh, ki bi participirali in bili upravičeni do dela teh sredstev, odšlo in podržavljenih, torej zopet še ena razlastitev in še en izbris.

HELENA KRIŽNIK (novinarka): Je poudaril Verbič.