• Medij: RADIO MARIBOR
  • Datum objave: petek, 30.08.2019

RADIO MARIBOR 30 8 2019

RADIO MARIBOR, 30.08.2019, DOBRO JUTRO, 8.00

DARINKA ČOBEC (voditeljica): V Perutnini Ptuj je bila včeraj skupščin delničarjev, na kateri so iz družbe iztisnili še preostale male delničarje. To pomeni, da bo družba zdaj v celoti v lasti ukrajinskih investitorjev. Predlog združenja malih delničarjev za izplačilo dividend, pa je bil zavrnjen. Aleks Horvat

ALEKS HORVAT (novinar): Z odpravnino 22,34 evra za delnico, kar je bila tudi nakupna cena, ki jo je ukrajinski holding MHP plačal SIJ-u, je bilo iz lastništva Perutnine iztisnjenih še preostalih slabih 4 tisoč delničarjev. Temu so v Združenju malih delničarjev nasprotovali, zato predsednik Kristjan Verbič napoveduje.

KRISTJAN VERBIČ (predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev): Izpodbijanje takšnega sklepa, kajti želimo vendarle preučiti možnosti za višjo denarno odpravnino.

ALEKS HORVAT (novinar): Združenje pa se ne strinja tudi z odločitvijo, da se malim delničarjem ne izplača dividend v vrednosti 0,78 evra na delnico, kot so sami predlagali. Prepričani so namreč, da je družba zmožna izpeljati to izplačilo in da s tem ne bi ogrozili načrtov novega lastnika.

KRISTJAN VERBIČ (predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev): Bomo preučili možnost ali je izpodbojno tožbo moč doseči, vendarle vsaj izplačilo tega natečenega dobička. Približno 8 milijonov in pol je tega.

ALEKS HORVAT (novinar): Ampak ker gre za izredno majhen odstotek lastništva iztisnjenih delničarjev, bi to pomenilo, da bi ti prejeli le nekaj 10 tisoč evrov. Preostanek bi tako ali tako ostal novim lastnikom. Kot pa poudarjajo v združenju, je bolj skrb vzbujajoče to, da je približno 2600 iztisnjenih delničarjev, z delnicami v vrednosti približno 612 tisoč evrov, na ukinjenih registrskih računih in da ti ne bodo prejeli.

KRISTJAN VERBIČ (predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev): Nikakršne odpravnine, v kolikor ne bodo prenesli svojih delnic iz ukinjenih registrskih računov.

ALEKS HORVAT (novinar): To pa je možno narediti le še do zadnjega avgusta.