• Medij: Radio Koper
  • Datum objave: torek, 29.06.2021

RADIOKOPERJUTRANJIK2962021

Delničarji Luke Koper se bodo dopoldne sešli na skupščini družbe. Država, največja delničarka je preko Slovenskega državnega holdinga zahtevala dopolnitev dnevnega reda s točko o novih nadzornikih.

LOREDANA VERGAN: Delničarji Luke Koper se bodo dopoldne sešli na skupščini družbe. Država, največja delničarka je preko Slovenskega državnega holdinga zahtevala dopolnitev dnevnega reda s točko o novih nadzornikih. Petim predstavnikom kapitala v nadzornem svetu namreč v četrtek poteče mandat. Na mizi bo tudi več predlogov o tem koliko bilančnega dobička razdeliti med delničarje.

TJAŠA ŠKAMPERLE: Polovica luških nadzornikov bo zamenjana, ker petim sedanjim predstavnikom kapitala poteče mandat. Uprava in nadzorni svet točke glede imenovanja novih nista uvrstila na dnevni red skupščine, zato je SDH vložil svoj nasprotni predlog. Za nadzornike predlaga Andreja Koprivca, Božidarja Godnjavca, Nevenko Črešnar Pergar, Rada Antoloviča, slednji nadzorno funkcijo opravlja že zdaj in je sedanjo luško upravo tudi potrdil, ter Francija Matoza, ki že nadzira tudi Slovenske železnice. Po vsaki tako številčni menjavi nadzornikov se postavlja vprašanje kaj bo sledilo. V javnosti so tako informacije o tem, da bosta iz Luke odšla le člana uprave Irma Gobanec in Metod Podkrižnik, spet drugi ne izključujejo, da bo zamenjan tudi Dimitrij Zadel. Čeprav je infrastrukturni minister Jernej Vrtovec v enem mesecu v pristanišču kar dvakrat ploskal naložbam luške uprave. Redna seja nadzornikov bo predvidoma prihodnji teden. Izredna je lahko tudi prej. Novi nadzorniki začnejo mandat v petek. Na skupščini bo jasno kolikšno dividendo bodo dobili delničarji. SDH predlaga nekoliko višjo kot jo je v predlog zapisala uprava. Vseslovensko združenje malih delničarjev pa v nasprotnem predlogu meni, da je primerno, da družba za delitev dividend nameni vsaj dve tretjini bilančnega dobička. S potrditvijo poravnave bi danes delničarji lahko zaključili tudi dolgoletni spor, ko je Luka tožila bivše nadzornike za 19 milijonov evrov, ker so nekdanji upravi pod vodstvom Roberta Časarja potrdili negospodaren nakup deleža v slovaški družbi.