• Medij: Primorske novice
  • Datum objave: sobota, 12.06.2021

Primorske novice Intereuropa 12 6 2021

Bodo delničarji Intereurope tudi letos brez dividend?

Pošta Slovenije, ki je skoraj 81-odstotna lastnica Intereurope, predlaga, da lanski dobiček te koprske družbe ostane nerazporejen. Če bo ta predlog na skupščini sprejet, bodo delničarji Intereurope tudi letos ostali brez dividend. A ker je Intereuropa lani poslovala z dobičkom, lahko vsaj zaposleni računajo na udeležbo pri dobičku.

Sonja Ribolica

Medtem ko delničarji čakajo na pričakovan razplet na julijski skupščini- Pošta kot krepko večinski lastnik lahko gladko izglasuje vse, kar predlaga- vsaj zaposleni vedo, da bodo udeleženi pri lanskem dobičku. A izplačilo bo, tako kot določa zakon, prihodnje leto, saj se udeležba izplačuje z enoletnim zamikom. Letos bosta izplačili celo dve. "Udeležba je bila za leto 2018 izplačana v sredini maja, izplačilo dobička za leto 2019 pa dobimo še ta mesec, pravi Tjaša Bencina, predsednica sveta delavcev v Intereuropi. Po pogodbi, ki velja v Intereuropi, delavcem pripada udeležba pri dobičku v višini 20 odstotkov. Delničarji Intereurope se bodo 2. julija sestali na skupščini, od zadnje bosta tedaj minila manj kot dva meseca. Na skupščini konec maja so namreč odločali o menjavi v nadzornem svetu, na julijski pa bodo razpravljali še o delitvi dobička.

Na zadnji skupščini je Pošta za novega nadzornika predlagala in tudi izglasovala Tomaža Kokota, začasnega predsednika uprave Pošte. Nadomestil je Borisa Novaka, ki je odstopil, potem ko je zapustil tudi mesto generalnega direktorja Pošte. Delničarji bi morali odločati še o odpoklicu Milana Peroviča, kot je sprva predlagala Pošta, a tik pred zdajci je stopila korak nazaj in predlog o odpoklicu umaknila. Tako delničarji niso glasovali niti o Franciju Miheliču, ki naj bi nadomestil Peroviča. Zakaj so se je odločili za umik predloga, v Pošti ne pojasnjujejo, prav tako ne, ali se bosta predloga znašla na dnevnem redu katere od prihodnjih skupščin. "Razloga za umik predlaganega sklepa ne komentiramo, prav tako ne moremo komentirati more bitnih nadaljnjih predlogov sklepov na prihodnjih skupščinah družbe Intereuropa, so povedali na Pošti.

Brez dividend?

Na julijski skupščini bodo delničarji zagotovo odločali o predlogu uprave in nadzornega sveta, da približno 9,99 milijona evrov bilančnega dobička ostane nerazporejenega. Če bo predlog potrjen, bodo delničarji tako tudi letos ostali brez dividend.

V Vseslovenskem združenju malih delničarjev (VZMD) so kritični do tega predloga. Njihov nasprotni predlog predvideva, da bi od 9,9 milijona bilančnega dobička za dividende namenili 6,6 milijona evrov (0,24 evra bruto na delnico). Ocenjujejo, da bi bilo to korektno, zlasti do malih delničarjev, ki niso dobili možnosti, da bi Pošta njihove delnice odkupila. VZMD pa ne bi nasprotovala neizplačilu dividend, če bi Pošta malim delničarjem ponudila primerno odpravnino za njihove delnice.