• Medij: Primorske novice
  • Datum objave: sreda, 26.08.2020

PRIMORSKE NOVICE 26.8.2020

Danes skupščina delničarjev Luke 

Delničarji Luke Koper bodo danes na skupščini odločali o razrešnici upravi in nadzornikom ter spremembah statuta, najzanimivejše pa bo odločanje o uporabi bilančnega dobička oziroma o izplačilu dividend. Nasprotna predloga za višje dividende sta poslala SDH in VZMD.

Luka Koper je lani ustvarila 38, 8 milijona evrov čistega dobička. Ob zaključku leta je na predlog uprave 19, 4 milijona namenila za druge rezerve iz dobička. Skupaj s prenesenim čistim dobičkom je tako bilančni dobiček lani znašal dobrih 30 milijonov evrov. Uprava in nadzorniki skupščini delničarjev predlagata, da del bilančnega dobička, 12,8 milijona evrov, nameni za dividende, preostanek (17,7 milijona evrov) pa naj ostane nerazporejen. Bruto dividenda na navadno delnico bi tako znašala 0,92 evra, izplačali pa bi jo 25. septembra.

Vseeno velika negotovost

Epidemija covida19 do konca maja na poslovanju Luke ni pustila večjih finančnih posledic. So pa nadzorniki in uprava pri pripravi predloga o višini dividend upoštevali oceno, da kljub preklicu epidemije še vedno obstaja velika negotovost, saj je težko napovedati, kako bo s širjenjem novega koronavirusa v svetu. Hkrati pa je pričakovati vsesplošne padce BDP v svetu, upadanje blagovnih tokov in s tem tudi potencialno slabše poslovanje Luke. "Večje izplačilo dividend izven sprejete dividende politike bi povečalo izpostavljenost Luke finančnim in drugim poslovnim tveganjem in bi lahko negativno vplivalo na dolgoročno poslovanje družbe, menijo v upravi in nadzornem svetu.

A nekaterim lastnikom Luke, ki je v večinski lasti države, se zdi dividenda prenizka, menijo, da bi jo brez tveganja lahko izplačali več. SDH tako predlaga, da bi za dividende namenili skoraj 15 milijonov evrov, v tem primeru bi dividenda znašala 1,07 evra na delnico. Vseslovensko združenje malih delničarjev (VZMD) pa v nasprotnem predlogu meri še višje; radi bi 1,33 evra dividende. V SDH menijo, da višje dividende glede na razmere v panogi, višino zadržanih dobičkov preteklih let in možne vire za poplačilo dividend ne bodo ogrozile ne finančne stabilnosti Luke ne njenega načrtovanega razvoja.

Tudi elektronske skupščine?

S spremembami statuta, ki bodo prav tako na dnevnem redu skupščine, naj bi v družbi natančneje opredelili cilje, pa tudi omogočili izvedbo skupščine s pomočjo elektronskih sredstev brez fizične prisotnosti- elektronsko skupščino. SR

  • Medij: Primorske novice
  • Avtor: SR
  • Datum objave: sreda, 26.08.2020
  • Stran: 5