• Medij: Primorske novice
  • Datum objave: petek, 28.08.2020

PRIMORSKE NOVICE DNEVNIK 28 8 2020

Predsednik uprave časopisne družbe Dnevnik Bojan Petan ter solastnik in direktor družbe Časnik Večer Uroš Hakl sta potrdila, da je prišlo do ustavitve postopkov združevanja podjetij. Petan je o tem spregovoril na četrtkovi skupščini Dnevnika, Hakl pa je danes dejal, da so razlogi poslovne narave.

LJUBLJANA > Prvi mož Večera Uroš Hakl je ob tem na vprašanje, ali je postopek dokončno ustavljen, odgovoril: “Recimo temu, da je zamrznjen.”

Agencija za varstvo konkurence (AVK) je soglasje združitvi časopisnih podjetij v novo združeno družbo z imenom DV mediji dala konec lanskega julija. Tako Petan kot Hakl sta tedaj izrazila pričakovanje, da bo novo podjetje začelo delovati v prvem četrtletju letos.

Bojan Petan je v eni od oddaj Radia Slovenija že takrat opozoril, da je odločba AVK šele začetek dolgotrajnih in pravno zapletenih postopkov. Kot eden od korakov na tej poti je bila predvidena razdružitev delniške družbe Dnevnik, s katero bi morali najprej soglašati njeni delničarji.

Predsednik uprave Dnevnika je julija lani nato napovedal sklic skupščine s to točko dnevnega reda v nekaj mesecih, do česar pa ni prišlo. Postopek je torej zdaj ustavljen.

Informacije, da združitve ne bo, so sicer zaokrožile že pred časom, a je vsaj Hakl to ves čas zanikal.

Skupščina Dnevnika pa je v četrtek potrdila predlog uprave, da se med delničarje razdeli slab odstotek od nekaj manj kot 5,4 milijona evrov bilančnega dobička za lani, kar pomeni dividende višini 17 centov bruto na delnico, je razvidno iz sporočila za javnost, ki ga je pripravilo Vseslovensko združenje malih deležnikov (VZMD).

V VZMD so se medtem zavzemali za dividende v višini osem evrov bruto na delnico, ob zavrnitvi tega predloga pa za prenos celotnega bilančnega dobička. Za manjšinske delničarje namreč izplačilo dividend po novem povzroči dodatne stroške pri borzno-posredniških družbah oziroma bankah, “ti pa so v marsikaterem primeru celo višji od same dividende - torej se tem delničarjem namesto donosa povzroča realni minus”.