PRIMORSKE NOVICE 3 28 8 2019Ljubljana Premoženje na “pozabljenih” registrskih računih postopoma prehaja v last države

66.000 lastnikov ima še 25 milijonov evrov

Lastniki “pozabljenih” registrskih računov imajo še do prvega septembra čas, da od KDD brez zapletov in izgub prevzamejo delnice, ki so jih pridobil iz naslova lastninjenja. Ni res, da gre za majhne zneske, nevredne truda, lastnike k prevzemu tega premoženja pozivajo v Vseslovenskem združenju malih delničarjev (VZMD).

 Jana Krebelj

“Imamo primer delničarja Krke, ki ima za približno 10.000 evrov zatečenih dividend, in še za približno 50.000 evrov delnic, če bi jih prodajal po današnjih pogojih,” izstopajoče visoko premoženje, ki ga lastnik po ukinitvi registrskih računov do leta 2017 ni prenesel na trgovalni račun, izpostavi predsednik VZMD Kristjan Verbič.

Država bi morala seznaniti lastnike

V združenju spremljajo in analizirajo podatke o premoženju, ki so ga lastniki pustili na ukinjenih registrskih računih. V zadnjih dveh mesecih so ljudem, ki imajo na teh računih omembe vredna sredstva, poslali prek 30.000 dopisov, naj ukrepajo. Odziv je velik, pravi Verbič. Večinoma gre za lastnike ali pa dediče lastnikov, ki v zapuščinskih postopkih niso dobili pravih informacij o teh vrednostnih papirjih pokojnika. Večinoma ti ljudje sploh ne vedo, da se bo 1. septembra začel postopek podržavljenja njihovega premoženja. Na VZMD lastnikom posredujejo konkretne podatke o tem, ali in koliko premoženja sploh imajo iz naslova lastninjenja ter kaj lahko s tem premoženjem naredijo.

Obveščanje bi moralo biti naloga države, je prepričan Verbič. “Oblastniki”, ki so junija poskrbeli za sprejetje novele zakona o nematerializiranih vrednostnih papirjih, bi morali poskrbeti vsaj za to, da prizadete seznanijo o višini njihovega premoženja in možnostih, ki jih imajo.

Po septembru konec nadaljnjih donosov

Novela zakona o nematerializiranih vrednostnih papirjih sicer določa, da bo KDD premoženje, ki ga imetniki po ukinitvi registrskih računov leta 2017 niso prevzeli, v dokončno last države oziroma Kapitalske družbe (Kad) prenesla v začetku leta 2022.1. septembra letos pa bo KDD te račune prenesla na skupni namenski račun za prenos na Kad. Lastniki “pozabljenih” delnic bodo tako do konca leta 2021 še vedno lahko zahtevali prenos teh delnic na svoj trgovalni račun, vendar bodo morali ob tem poravnati tudi notarske stroške. Po prvem septembru lastniki tudi ne bodo več upravičeni do nadaljnjih dividend, odpravnin ob morebitnem izbrisu malih delničarjev in drugih donosov. Vsa ta izplačila bo KDD po 31. decembru 2021 skupaj z delnicami, ki jih lastniki niti takrat še ne bodo prevzeli, prenesla na Kad.

Po ukinitvi registrskih računov svojih vrednostnih papirjev še vedno ni prevzelo približno 66.000 lastnikov. Skupna vrednost delnic, neizplačanih dividend in odpravnin je približno 25 milijonov evrov.

V nekaterih primerih bi bilo odprtje trgovalnega računa dražje, kot je vrednost teh vrednostnih papirjev, v mnogih pa ne. Po podatkih VZMD približno 500 delničarjem Krke z ukinjenimi registrskimi računi zgolj iz naslova dividend pripada več kot 455.000 evrov, približno tisoč delničarjem Petrola pa 523.000 evrov. Med primorskimi podjetji je Verbič izpostavil Luko Koper. Tam je približno 500 delničarjev upravičenih do približno 300.000 evrov dividend, ki so ostale po ukinitvi registrskih računov neizplačane. “Očitno ni interesa, da bi se delničarje o tem obvestilo,” o teh in še nekaterih primerih velikih gospodarskih družb pravi Verbič.

Kako do informacij o vrednostnih papirjih?

Imetniki vrednostnih papirjev lahko za podatke o stanju svojih vrednostnih papirjev zaprosijo prek spletne strani KDD (pod zavihkom izpis stanja na računu). Več informacij, kako priti do teh podatkov še pred prvim septembrom, lahko imetniki pridobijo prek elektronskega naslova info@kdd.si ali pokličejo na telefonsko številko 01307 35 00. Zaposleni na KDD na poizvedbe imetnikov vrednostnih papirjev odgovarjajo hitro, še isti dan, ko prejmejo zahtevo, zagotavljajo na KDD. Informacije, ali in kakšne vrednostne papirje ima, so ti papirji unovčljivi in ali so na njih morda že kakšne dividende, lahko imetnik pridobi tudi na VZMD, pravi Kristjan Verbič.

“V VZMD smo prepričani, da bi morali oblastniki, ki so takšne rešitve predlagali in sprejeli, poskrbeti vsaj za neposredno seznanitev vseh prizadetih o obsegu njihovih sredstev, ki ji bodo po dekretu 'prisilno' prispevali državi, ter možnostih, da vendarle svojo lastnino pred razlastitvijo in izbrisom prevzamejo” 

Povezava: www.primorske.si/slovenija/na-pozabljenih-registrskih-racunih-se-skriva-25-mi

Medij: Primorske novice

Avtor: Jana Krebelj

Stran: 2