RADIO KOPER, 12.02.2007, AKTUALNO, 13.00
BOJAN KRALJ: Delničarji Pomorske družbe ustanovljene pred desetletjem za poplačilo premalo izplačanih plač zaposlenim v Splošni plovbi, so sklenili preoblikovati dobre 3 milijone evra dolga do Istra investa v lastniški delež.

Sklep je podprlo skoraj 88 % prisotnega kapitala. Poleg Istra investa je za glasovala Splošna plovba 8 % lastnica svoje lastnice. Proti pa so bili v Merkati in vse Slovenskem društvu malih delničarjev, kateremu so priznali pooblastila za zastopanje približno 3 % kapitala. Predstavnik združenja Kristjan Verbič.
KRISTJAN VERBIČ: Dokapitalizacija družbe je v popolnem nasprotju s cilji in nameni ustanovitve družbe pooblaščenke, torej pomorske družbe in interesi malih delničarjev. Pri tem je začudujoče to, da je Splošna plovba glasovala tako kot je v interesu Istra investa oz. je glasovala na način s katerim sama sebi zmanjšuje delež in hkrati tudi malim delničarjem.
KRALJ: Predsednik uprave Splošne plovbe Egon Bandelj odgovarja.
EGON BANDELJ: Odločili smo se, da podpremo predlog uprave in nadzornega sveta Pomorske družbe za dokapitalizacijo. In kolikor razumem je tudi velika večina malih delničarjev podprla dokapitalizacijo oz. dokapitalizaciji ni nasprotovala. Splošna plovba pa potrebuje denar in sredstva za kupovanje novih ladji za razvoj. Ne moremo svojih sredstev namenjati za kupovanje svojega lastnika.
KRALJ: Predstavniki združenja in Merkate imajo veliko pripomb tudi na sam način vodenja skupščine. Med drugim trdijo, da jim niso pustili dostopa do gradiva, niti vpogleda v delniško knjigo. Zato menijo, da imajo z izpodbojnimi tožbami veliko možnosti za uspeh. Odvetnik Stojan Zdolšek, ki je kljub nasprotovanju omenjenih vodil skupščino, očitke zavrača in pravi, da je vse potekalo še bolj korektno kot nalaga zakon.



Medij: Radio Koper
Avtorji: Kralj Bojan
Teme: Vseslovensko združenje malih deležnikov, Kristjan Verbič
Rubrika / Oddaja: Aktualno
Datum: 12. 02. 2007
Termin: 13:00
Trajanje:2