RADIO KOPER, 28.02.2007, AKTUALNO, 14.45
Vseslovensko združenje malih deležnikov je ob prvi obletnici formalnega delovanja predstavilo primere, s katerimi se je v tem času ukvarjalo. Med njimi so tudi trije s primorskega konca in sicer Pomorska družba, prevzem Vipe Holdinga in združevanje zavarovalnic Slovenica in Vzajemna.

Predstavitev je spremljala Jasna Preskar.
JASNA PRESKAR: Od treh primorskih primerov, ki jih je ob prvi obletnici Vseslovenskega združenja malih delničarjev predstavil predsednik Kristijan Verbič, sta Vipa Holding in Pomorska družba polnila medije že v minulih tednih. Združevanje Adriatica Slovenice in Vzajemne pa šele prihaja v ospredje. Gre za velik zalogaj, pravi Verbič, saj bodo zavarovanci Vzajemne, vse skupaj jih je okrog devetsto tisoč, postali tudi delničarji združene zavarovalnice.
KRISTIJAN VERBIČ (predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev): Zaradi tega smo se kot rečeno v Vseslovenskem združenju malih delničarjev nemudoma odzvali in pridobili od uprave Vzajemne zagotovila, da bomo sprotno obveščeni o vseh korakih v tem procesu združevanja. Zaradi zatišja, ki je nastopilo za temi prejetimi zagotovili, sem jaz v prejšnjem tednu poslal pismo predsedniku uprave in ga glede na informacijo, ki smo jo imeli, da bo v mesecu januarju zaključen postopek cenitve, da bodo skratka pripravljeni vsi potrebni relevantni podatki v zvezi z predvidenim menjalnim razmerjem in pa samim procesom eventuelnega združevanja, da želimo s tem v zvezi podatke. Jaz sem prejel pismo, torej odgovor predsednika uprave Vzajemne, v katerem mi zagotavlja ponovno, da bodo postopki cenitve obeh družb in hkrati zaključno finančno poročilo na vpogled oziroma dostopno za obravnavo tudi Vseslovenskemu združenju malih delničarjev in sicer takoj ko ga obravnavajo oboji nadzorni sveti.
PRESKAR: Združitev Adriatica Slovenice in Vzajemne je sicer odvisna od številnih dejavnikov in to najverjetneje ne samo od ekonomskih. V kolikor se bosta zavarovalnici tudi dejansko združili, si Verbič želi, da bi pri tem sodelovalo čim več malih delničarjev.
VERBIČ: Zaradi tega bomo vzpostavili sekcijo Vzajemne v sklopu Vseslovenskega združenja malih delničarjev in za vzpostavitev te sekcije bomo verjetno v kratkem poskrbeli za tudi objavo javnih oglasov, s katerimi bomo pozvali vse zavarovance, obstoječe zavarovance Vzajemne, da se vključijo v sekcijo Vzajemna pri Vseslovenskem združenju malih delničarjev, ki bo zagotovila torej nadzor procesa združevanja, predvsem poudarjam z naslova določitve menjalnega razmerja oziroma tega, kakšna bo vrednost delnice, ki bi jo v tem primeru dobili vsi trenutni zavarovanci Vzajemne, torej bodoči mali delničarji nove zavarovalnice, ki bi v tem smislu seveda bila tako rekoč največja ali pa druga največja slovenska zavarovalnica, torej združena Vzajemna - Adriatic Slovenica.
PRESKAR: Med problemi, s katerimi se soočajo mali delničarji, združenje opozarja na dostop do gradiv in na vpliv na dnevni red skupščin. V primeru Splošne plovbe oziroma Pomorske družbe pa tudi v vpogled v delniško knjigo. Več o tem v petkovi oddaji o morju in pomorščakih, zato danes le še o primeru Vipe Holdinga.
VERBIČ: Mi smo v zvezi z Vipo Holding seveda in glede na dogajanje in glede na zelo velik pomen tako Vipe kot Vipe Holdinga za pravzaprav dobršen del slovenskega gospodarstva, predvsem v smislu enega dela republike Slovenije, kjer sta tako Vipa kot Vipa Holding pomembna lastnika praktično številnih podjetij predvsem na Primorskem, da je šlo s tem v zvezi tudi in se še vedno odvija tudi zgodba z Mlinotestom, ki je bila tudi precej, bom rekel precej obravnavana v javnih občilih, tako da s tem v zvezi se nam je zdelo primerno in prav, da damo ustrezno relevantno obvestilo vsem malim delničarjem, za kaj pri tem prevzemanju gre in kako naj s tem v zvezi ravnajo. Tako smo se obrnili na, praktično petnajst tisoč delničarjev Vipe Holdinga, jih seznanili z okoliščinami in povabili, da se vključijo v združenje v sekcijo in v delničarji sporazum. Žal je bila skupščina, ki je bila napovedana 12. tega meseca, odpovedana, mi smo seveda želeli tudi in zbirali organizirana pooblastila za napovedano skupščino, ta je bila odpoveda in to je morda še eden od primerov, ki bi se mu lahko z ustreznimi drugačnimi rešitvami in zakonskimi podlagami izognili, kajti zadnja od možnih seveda manipulacij ali pa neprijetnosti je to, da organizirano zbiraš pooblastila, v to investiraš ne samo energijo, čas, pač pa tudi finančna sredstva, da je potem ta skupščina kratko malo odpovedana. No v primeru prevzemanja Vipe Holding naj poudarim še to, da imamo zagotovila uprave Vipe, ki je uspešno realizirala prevzem, da bomo skušali poiskati rešitev tudi za tiste preostale delničarje, ki so seveda še vedno ostali v lastniški strukturi Vipe Holdinga.
PRESKAR: Kaj in koliko, če sploh, lahko mali delničarji Vipe Holdinga še dosežejo in iztržijo za svoje delnice, je odvisno od jih samih. Na splošno pa velja, da bodo bolj uspešni, č se bodo združili in nastopili enotno, še dodaja predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev Kristijan Verbič. Z njim sem za oddajo Aktualno se pogovarjala Jasna Preskar.



Medij: Radio Koper
Avtorji: Preskar Jasna
Teme: Vseslovensko združenje malih deležnikov, Kristjan Verbič
Rubrika / Oddaja: Aktualno
Datum: 28. 02. 2007
Termin: 14:45
Trajanje:7