• Medij: Novi tednik
  • Datum objave: četrtek, 16.09.2021

Z družbo pooblaščenko Tomaž Subotič, Anton Franulič in družba Storkom okrepili svoj vpliv v podjetju Štore Steel

Slovenskočeški poslovnež Tomaž Subotič, družba Storkom in njen direktor Anton Franulič so objavili namero o prevzemu družbe pooblaščenke Železar Štore. Ta je z 20odstotnim deležem druga največja lastnica družbe Štore Steel, delnice ima tudi v podjetjih Itro in Unior. Vsi trije prevzemniki so že zdaj večinski lastniki družbe pooblaščenke. Njihov delež že presega 85 odstotkov, zato so v skladu z zakonodajo dolžni objaviti prevzemno ponudbo.

 JANJA INTIHAR

Tomaž Subotič, Anton Franulič in družba Storkom so prvo prevzemno ponudbo objavili spomladi 2019. Takrat je bil med prevzemniki tudi Marjan Mačkošek, nekdanji generalni direktor štorske jeklarne, ki je, kot je razvidno iz javno dostopnih podatkov, letos svoj malo več kot 11 -odstotni delež prodal. Po naših informacijah naj bi ga kupil Subotič. Prvo prevzemno ponudbo je spreje lo 70 delničarjev, ki so bili imetniki 4,6 odstotka vseh delnic Železarja. Prevzemniki, ki so za delnico ponudili 4,82 evra, so takrat svoj lastniški delež povečali na 64,4 odstotka. Po prevzemu so- z izjemo Mačkoška- svoj delež še povečevali, tako da zdaj znaša že malo več kot 85 odstotkov. Največ delnic, približno 46 odstotkov, ima Tomaž Subotič, približno 30 odstotkov delnic je v lasti družbe Storkom, 10 odstotkov jih ima Anton Franulič, ki je tudi solastnik Storkoma in direktor Železarja.

Število delničarjev se krči od leta 2017

Ob prvem prevzemu so večinski lastniki Železarja želeli pridobiti še preostalih 40 odstotkov delnic, ki jih je imelo približno 500 malih delničarjev. Ti so delnice pridobili tako, da so v družbo pooblaščenko vložili svoje certifikate in neizplačane plače.

Na začetku je bilo malih delničarjev skoraj 3.500, njihovo število se je najbolj skrčilo po letu 2017. Največ delnic je odkupil Tomaž Subotič, ki je v Železarja vstopil leta 2016, ko je od borznoposredniške družbe Ilirika odkupil približno 10odstotni delež. Nato je svoj delež z odkupi delnic malih delničarjev začel povečevati.

Bodo svoj lastniški delež še povečali?

Prevzemniki z izidom prve prevzemne ponudbe niso bili najbolj zadovoljni. Kot so takrat dejali, je bil skromen odziv posledica opozorila Vseslovenskega združenja malih delničarjev, da je prevzemna cena prenizka. Združenje je namreč le nekaj dni po objavi prevzemne ponudbe malim delničarjem Železarja sporočilo, naj bodo pri prodaji preudarni, ker je po njegovem mnenju prevzemna cena izrazito nizka in bistveno odstopa od vrednosti premoženja družbe. Po njegovih izračunih naj bi bil sorazmerni kapital lastniških deležev treh največjih naložb Železarja bistveno višji od zneskov, po katerih je te naložbe knjižila družba Železar. Razlika naj bi znašala 12,45 evra na delnico. Ob tem so prevzemniki poudarjali, da je ponujena cena realna in celo nekoliko višja od zadnje izračunane knjigovodske vrednosti delnice.

Koliko bodo zdaj ponudili za delnico, bo znano najkasneje v tridesetih dneh, ko bodo objavili prevzemno ponudbo. Sicer pa to, kot tudi dejstvo, koliko malih delničarjev se bo tokrat odločilo za prodajo, najbrž niti ne bo pomembno, saj so ponudbo objavili zato, da bodo zadostili zakonskim zahtevam.

Lani zmanjšali osnovni kapital

Na lanski seji skupščine so delničarji Železarja sprejeli sklep o zmanjšanju osnovnega kapitala družbe. Železar Štore je zato svoj osnovni kapital zmanjšal s 3,9 milijona evrov na 2,4 milijona evrov, torej za 1,5 milijona evrov. Po zmanjšanju osnovnega kapitala se število delnic posameznega lastnika ni spremenilo, zmanjšala se je vrednost delnice. Na račun zmanjšanja osnovnega kapitala je vsak delničar za eno delnico dobil 1,55 evra. Glede na takratno lastništvo je največ denarja dobil Tomaž Subotič, njegov malo manj kot 32 odstotni delež mu je prinesel 478 tisoč evrov. Približno trideset tisočakov manj je dobilo podjetje Storkom, ki je bilo lastnik malo več kot 29 odstotkov delnic, tretji največji delničar Marjan Mačkošek, ki je imel v lasti 12 odstotkov delnic, je dobil 178 tisoč evrov.

Družba pooblaščenka sama ustvari zelo malo prihodkov od prodaje, lani so na primer znašali le okrog 17.500 evrov. Največji vir njenih prihodkov so dividende, ki jih kot delničarka dobi od družb Štore Steel, Itro in Unior. Letos tega denarja skoraj ni, saj sta tako štorska jeklarna kot Unior lansko poslovno leto končala z izgubo.

  • Medij: Novi tednik
  • Avtor: JANJA INTIHAR
  • Datum objave: četrtek, 16.09.2021
  • Stran: 4