MOREL 5 9 2019

Ljubljana, 4. september 2019 (MOREL)- V Vseslovenskem združenju malih delničarjev (VZMD) so v zadnjem obdobju zasledili nekatere nedoslednosti v poročanju medijev, ki so male delničarje - ki še niso uredili prenosa svojih delnic z bivših-ukinjenih registrskih računov - legitimno opozarjali pred poslabšanjem njihovega položaja s 1. 9. 2019, ko je prišlo do prenosa njihovih delnic na skupni namenski račun za Kapitalsko družbo, d.d. (KAD).

V želji po celoviti informiranosti vseh, ki jih problematika zadeva, v VZMD izpostavljajo naslednje:

Obžalujemo, da je že Državni zbor RS pri sprejemanju novele  Zakona o nematerializiranih vrednostnih papirjih (ZNVP-1B) izbral takšno dikcijo glede pravic malih delničarjev, ki je dvoumna in pušča manevrski prostor - tako za nenamerne napake, kot za tiste, ki jim ni v interesu celovita informiranost malih delničarjev, za kar si v VZMD zavzeto prizadevamo vse od leta 2005. Državni zbor je namreč uzakonil besedilo, ki določa, da mora oseba, ki prevzame vrednostne papirje s skupnega namenskega računa za KAD, sprejeti vrednostne papirje brez donosov ali izplačil zanje. Zakon bi bil brez te določbe veliko bolj jasen in nedvoumen.
Opozarjamo, da ZNVP-1B sicer vsebuje tudi izrecno določbo, da v primeru, ko KDD prejme nadomestilo za vrednostne papirje, upravičenci lahko zahtevajo izplačilo takega nadomestila do 31. 12. 2021.
Postopek, kako in kdaj pridobiti denarno nadomestilo, pa v zakonu ponovno ni določen, niti niso opredeljeni stroški, ki jih mora iztisnjeni mali delničar v takem primeru nositi. Zakon namreč določa zgolj, da se izplačilo opravi brezobrestno in zmanjšano za morebitne stroške. Kako visoki so lahko ti stroški, zakon žal tudi tokrat ne določa.

Na dlani so tako sledeči zaključki:

Za čim prejšnji prejem nakazil oz. odpravnin pod jasnimi in preglednimi pogoji je bil potreben prenos delnic z bivšega-ukinjenega registrskega računa na plačljivi trgovalni račun pri finančnem posredniku (bodisi individualno bodisi preko sheme za skupno prodajo oz. programa »Delniška OPORA« pri VZMD).
Naknadno plačilo denarne odpravnine je mogoče še do 31.12.2021, vendar v postopkih in pod pogoji, katerih stroškovni vidik, čas trajanja in druge okoliščine ter postavke postopka izplačevanja žal ostajajo nejasni oz. spremenljivi.

Ker so v VZMD - skladno s svojim poslanstvom - prvenstveno zavezani prizadevanjem v interesu malih delničarjev ter njihovemu zadovoljstvu, vabijo vse delničarje:

ki so bili imetniki delnic v družbah, kjer je prišlo do iztisnitve malih delničarjev,
ki so v mesecu avgustu pristopili k programu »Delniška OPORA« in
ki menijo, da so to storili zaradi tega, ker so zmotno mislili, da bo celotna denarna odpravnina iz naslova iztisnitev zanje po 1. 9. 2019 nepovratno izgubljena,

da se neposredno obrnejo na sodelavce programa »Delniška OPORA« pri VZMD, in sicer z dopisom na e-naslov delnice@vzmd.si, da skupaj poiščejo ustrezno rešitev. (konec)

Medij: Tiskovna agencija MOREL