• Medij: Tiskovna agencija MOREL
  • Datum objave: ponedeljek, 02.11.2020

MOREL 3 11 2020 BORZNI POSREDNIK

Ljubljana, 2. november 2020 (MOREL)- S preteklim tednom so minila štiri leta, odkar je državni zbor soglasno sprejel avtentično razlago Zakona o nematerializiranih vrednostnih papirjih (ZNVP), s katero je - žal le za kratek čas - prirezal peruti nebrzdanim apetitom finančnih posrednikov, ki so na (male) delničarje obešali nove in nove nesorazmerne stroške imetništva vrednostnih papirjev. Glede na dejstvo, da je bila predlagatelj izvornega amandmaja ZNVP, ki je zamejil stroške borznih posrednikov, poslanska skupina SDS oz. njen poslanec, mag. Andrej Šircelj - aktualni Minister za finance RS, so v VZMD mnenja, da je naposled le čas za vzdržno ureditev razmer, posebej glede stroškov imetništva ter ohranitve delničarstva in kapitalskega trga v Republiki Sloveniji. Ob tem strokovni sodelavci VZMD izpostavljajo perečo problematiko oligopola in kartelnega dogovarjanja finančnih posrednikov ter onemogočanje svobodne izbire ponudnika. Tako vnovič apelirajo na Vlado RS in zakonodajalce, naj vendarle vzpostavijo ustrezne varovalke in okvir za dejansko konkurenco med finančnimi posredniki oz. borznoposredniškimi družbami ter upoštevajo konstruktiven in utemeljen predlog sprememb in dopolnitev predloga ZNVP-1 , ki so ga na Državni zbor RS iz VZMD naslovili že lani maja. Z njim namreč predlagajo zgolj omejitev zdaj nebrzdanih stroškov odprtja in zaprtja trgovalnih računov, predvsem pa prenosov delnic, brez dejanske odsvojitve – torej v primerih, ko delničar želi zgolj zamenjati borzno-posredniško družbo oz. svojega finančnega posrednika. 

Spomnimo, leta 2015 so poslanci s 70 glasovi ZA in 4 PROTI sprejeli novelo ZNVP-1, ki je poleg amandmajev takratne vladne koalicije vključevala tudi dodatni amandma k 48. členu ZNVP-1, vložen s strani poslanske skupine Slovenske demokratske stranke (SDS). Ta je z dodatnim 3. odstavkom limitiral letne stroške vodenja in nadomestila za vzdrževanje stanja na trgovalnem računu na največ 0,5 % povprečne vrednosti vrednostnih papirjev na tem računu. Kljub jasni omejitvi so si borznoposredniške družbe kmalu pričele izmišljevati nove, prej nikoli videne, stroške s katerimi so to zakonsko omejitev zaobšle in tako s stroški pogosto krepko presegle vrednost 0,5 % portfelja. Zaradi očitnega izigravanja Zakona je Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) predlagala sprejem avtentične razlage zadevnega dela novele ZNVP-1, kar je glasno podprl tudi VZMD. Poslanci so tako leta 2016 (s 77 glasovi ZA in 0 PROTI) razblinili različne interpretacije glede omejitve stroškov, žal pa so na koncu finančni posredniki - na čelu z ALTA INVEST, d.d., ILIRIKA, d.d., GBD BPD, d.d., in NLB, d.d. - preko Ustavnega sodišča RS dosegli odpravo omenjenih omejitev.

Hkrati se je odvijala tudi konsolidacija finančnih posrednikov, pri kateri se je dobesedno trgovalo s komitenti med posameznimi borznoposredniškimi družbami. Številni mali delničarji so se tako čez noč, brez njihovega soglasja, znašli pri drugem borznem posredniku, v kolikor se s tem niso strinjali pa so morali na svoje stroške delnice prenesti drugam. Prav zaradi tega je VZMD lani predlagal dopolnitev ZNVP, ki bi odpravila tovrstne prakse »kazenskih« stroškov ob menjavi borznega posrednika. »V VZMD se zavzemamo, da se končno odpravi privilegiran položaj finančnih posrednikov v primerjavi z izvajalci drugih storitev, npr. dobave energije, telekomunikacijskih in plačilnih storitev ter uveljavi na vseh teh področjih že sprejet pristop preprečevanja omejevanja konkurence in svobodno izbiro tudi med ponudniki finančnih storitev,« je predlog pospremil Predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič, ter dodal, naj bodo zadevni stroški omejeni zgolj na tiste, ki jih izrecno določa tarifa Centralne klirinško-depotne družbe (KDD).  

Spričo nezadovoljstva številnih malih delničarjev s pogoji borznoposredniških družb je VZMD, ob ukinjanju registrskih računov pri KDD, kot alternativo vzpostavil civilno družbo »Delniška OPORA« (VIDEO). V slednjo je trenutno vključenih preko 1.500 imetnikov - od leta 2016 pa je, spričo prizadevanj VZMD, do sredstev iz naslova njihovih naložb prišlo blizu 6.000 malih delničarjev. Delničarji, ki imajo svoje delnice še vedno na prehodnih oz. ukinjenih registrskih računih pri KDD, lahko k »Delniški OPORI« pristopijo z enostavno izpolnitvijo PRISTOPNE IZJAVE in NALOGA ZA PRENOS.  To so sporočili iz VZMD. (konec)