• Medij: MMC RTV SLO
  • Datum objave: ponedeljek, 14.06.2021

MMC RTV SLO NLB 15 6 2021Delničarji bodo dobili 1,24 evra dividende na delnico, izplačane bodo v dveh obrokih

Po enoletnem premoru, ko na priporočilo Banke Slovenije v NLB-ju niso razdelili dividend, te letos bodo – znašale bodo 1,24 evra bruto na delnico, izplačane pa bodo v dveh obrokih, je sklenila skupščina.

Bilančni dobiček NLB-ja za leto 2020 znaša 342 milijonov evrov. Uprava in nadzorni svet sta predlagala, naj se od tega za izplačilo dividend nameni 24,8 milijona evrov, delničarji pa so skorajda soglasno ta sklep podprli. Dividende bodo izplačane v dveh obrokih – prvi v višini 12 milijonov evrov oz. 60 centov na delnico 22. junija, drugi v višini 12,8 milijona evrov oz. 64 centov na delnico pa 18. oktobra.

Uprava si želi izplačati več dividend, a so napoti omejitve regulatorja

"Kapitalski položaj skupine NLB je trden, lahko bi izplačali tudi višje dividende, a smo deležni zelo strogega regulativnega okolja," je dejal predsednik uprave Blaž Brodnjak in dodal, da višjega izplačila ne dopušča Banka Slovenije, kar se mu zdi diskriminatorno.

Predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev (VZMD) Kristjan Verbič je takšno stališče Banke Slovenije označil za škodljivo. Navzoče je pozval, naj podprejo nasprotni predlog VZMD-ja o izplačilu dividend za skupaj 92,2 milijona evrov, a zaradi sprejetja predloga vodstva ta predlog ni prišel na vrsto za glasovanje. Brodnjak je ob tem zatrdil, da bi si tudi uprava želela delničarjem izplačati 92,2 milijon evrov dobička. Če se bodo zahteve regulatorja sprostile, je omenil možnost sklica nove, izredne skupščine jeseni.

V naslednjih dveh letih bi lahko izplačali za 300 milijonov evrov dividend

Na lanski skupščini NLB na priporočilo Banke Slovenije zaradi negotovosti glede epidemije covida-19 ni delil dividend. "Lani smo bili na skupščini zelo negotovi, letos smo optimistični," je dejal Brodnjak in dodal, da bi lahko v srednjeročnem obdobju do junija 2023 izplačali več kot 300 milijonov evrov dividend. "Dodatno smo zmožni zagotavljati organsko rast in izvesti še kakšen prevzem," je dejal in poudaril, da bi to za delničarje pomenilo ne le višje dividende, ampak tudi rast vrednosti delnice.

Med dosežki leta 2020 je poudaril prodajo življenjske zavarovalnice NLB Vita in nakup srbske Komercijalne banke. Skupina NLB, ki je leto 2020 sklenila z 268,9 milijona evrov čistega dobička, je tako danes na vseh šestih trgih, kjer je navzoča, ena od treh največjih bank.

Podeljena razrešnica upravi

Na skupščini, na kateri je bilo navzočega 77,2 odstotka kapitala, so delničarji podelili tudi razrešnico članom uprave in nadzornega sveta za delo v letu 2020, potrdili nekaj manjših sprememb statuta banke ter imenovali enega novega nadzornika. V 11-članskem nadzornem svetu bo Petra Groznika, ki se mu danes izteče mandat, zamenjal Islam Osama Zekry.