• Medij: Gorenjski glas
  • Datum objave: torek, 07.07.2020

Delničarji družbe Sava Turizem so na petkovi skupščini sklenili, da 23, 2 milijona evrov bilančnega dobička za leto 2019 ostane nerazporejenega.

Simon Šubic

Kranj, Bled- Malim delničarjem tako ni uspelo z nasprotnim predlogom, da bi od bilančnega dobička 11, 3 milijona evrov (20 centov na delnico) razdelili med delničarje zahtevo po izplačilu dividend, so sporočili iz Vseslovenskega združenja malih delničarjev (VZMD), kjer pa so izvedeli, da družba Semita, eden od delničarjev Hotelov Bernardin, s tožbo izpodbija pripojitev k Savi Turizmu, izvedeno aprila letos.

Predsednik VZMD Kristjan Verbič se ne strinja, da bi delničarji kljub rekordnim rezultatom in 12, 5 milijona evrov lanskega čistega dobička še naprej zaman čakali kakršenkoli donos iz svoje naložbe. Na skupščini je tudi opozoril, da je glede na zakon o gospodarskih družbah sklep skupščine izpodbojen, če se delničarjem dobiček ne deli najmanj v višini štirih odstotkov osnovnega kapitala, so sporočili iz VZMD.

Poslovodstvo Save Turizma pa je pojasnilo, da bi bila družba v primeru izplačila dividend primorana vrniti 3, 2 milijona evrov državne pomoči, ki jo je prejela na podlagi ukrepov ob epidemiji covida19. Zato je delničar Semita podal še svoj nasprotni predlog, s katerim je predlagal izplačilo po izteku zakonskih ukrepov oziroma 30. marca 2022. Vendar je skupščina potrdila prvotni predlog, da se dividende ne izplačajo.

  • Medij: Gorenjski glas
  • Avtor: Simon Šubic
  • Datum objave: torek, 07.07.2020
  • Stran: 3