• Medij: Gorenjski glas
  • Datum objave: petek, 05.03.2021

GORENJSKI GLAS 5 3 2021 ISKRA M

V podjetju Iskra Mehanizmi nadaljujejo proces selitve na novo lokacijo na Brniku. Preselili so že polovico proizvodnje, režijski obrat pa bo zgrajen do konca poletja.

Aleš Senožetnik Zgornji Brnik- Podjetje Iskra Mehanizmi je lani zaključilo gradnjo proizvodnega objekta v poslovni coni ob brniškem letališču. Junija so pridobili uporabno dovoljenje in tako začeli seli tev, ki je še v teku. Po besedah direktorja Marjana Pogačnika teče po načrtih, do danes pa jim je na Brnik že uspelo preseliti približno polovico proizvodnje, ki je doslej sicer potekala na lokacijah podjetja v Lipnici in Kamniku. V brniški poslovni coni sicer gradijo tudi režijski obrat, ki bo dokončan do konca poletja.

Lani je na gospodarsko klimo precej vplivala epidemija in z njo povezani ukrepi. V podjetju so tako zabeležili skoraj 15odstotni padec prodaje, a so z rezultati kljub temu zadovoljni, saj jim je uspelo zadržati dobičkonosnost, ki je po Pogačnikovih besedah nujna za obsežen investicijski cikel podjetja. »V letošnjem letu pričakujemo skoraj 30odstotno rast in s tem seveda tudi boljše poslovanje. Izzivi bodo predvsem obvladovati to rast ob istočasno velikih vlaganjih v novo lokacijo in centralizacijo podjetja, kar bo dolgoročno omogočilo še hitrejši razvoj, o načrtih in izzivih letošnjega leta dodaja sogovornik, ki pa je odločno zavrnil očitke Vseslovenskega združenja malih delničarjev po nedavni skupščini podjetja.

V združenju so namreč vodstvu očitali, da je bilo več prodanih nepremičnin podcenjenih, zaradi česar naj bi bilo podjetje oškodovano za več milijonov evrov. Direktorju podjetja Marjanu Pogačniku pa so očitali, da je za 40, 9 milijona evrov kredita zastavil vse premoženje podjetja Iskra Mehanizmi, delničarjem pa tega ni sporočil. »To so popolnoma neosnovane navedbe, ki jih je očitno združenje povzelo po nepreverjenih virih, zato bomo uporabili vsa pravna sredstva, da se združenje ogradi od teh navedb. Kar pa se tiče zastave, je ta še hujša; kot večinski delničar sem za razvoj podjetja zastavil tudi svoje lastništvo, tako da gre za neosnovano blatenje, katerega nameni mi niso znani. Vodstvo trdno verjame v razvoj podjetja, tako da se s takšnimi čudnimi halucinacijami ne ukvarja, je povedal Pogačnik.

  • Medij: Gorenjski glas
  • Avtor: Aleš Senožetnik
  • Datum objave: petek, 05.03.2021
  • Stran: 9