• Medij: Finance
  • Datum objave: torek, 02.06.2020

FINANCE TRIGLAV 2.6.2020

Bilančni dobiček zavarovalnice v vrednosti 60, 5 milijona evrov ostaja nerazporejen; delničarji si ga bodo lahko razdelili po jeseni ali prihodnje leto, če bo vse po sreči

Kljub nasprotnemu predlogu malih delničarjev, naj Triglav v jeseni, če bo položaj to dopuščal, razdeli 57 milijonov evrov oziroma po 2, 5 evra bruto na delnico dividend, delničarji predloga niso izglasovali. Tako celoten bilančni dobiček v vrednosti 60, 5 milijona evrov ostaja nerazporejen.

Spomnimo, agencija za zavarovalni nadzor (AZN) je vsem zavarovalnicam, pozavarovalnicam in pokojninskim družbam poslala priporočilo o začasnem zadržanju izplačila dividend do najmanj 1. oktobra 2020 zaradi korone. Prav tako je priporočila, naj ne dajejo zavez o poznejšem izplačilu dividend. Mali delničarji iz društva MDS tako tudi s svojim predlogom z odložnim pogojem za izplačilo dividend niso uspeli- večina lastnikov Triglava je poslušala priporočila AZN. MDS je predlagal, da se dividende izplačajo v jeseni, če izplačilo dividend ne bi ogrozilo kapitalske ustreznosti družbe po projekcijah za prihodnja tri leta.

Kako je v Triglav zarezala korona in kaj sledi

Skupina Triglav je v prvem trimesečju imela za 26, 4 milijona evrov dobička pred davki, kar je 12 odstotkov manj kot leto prej. Dobiček pred davki iz zavarovalnotehničnega dela poslovanja je upadel še bolj, za 22 odstotkov, na 15, 3 milijona evrov. To je posledica škodnih dogodkov in višjih škodnih rezervacij premoženjskih zavarovanj. Trimesečni dobiček so zmanjšali množični škodni dogodki (potres v Zagrebu in neurja s točo v Sloveniji). Premije pa so v trimesečju rasle- skupina je obračunala 10 odstotkov več bruto premije (348, 9 milijona evrov); rast v Sloveniji je bila šestodstotna, drugje 17odstotna.

Kaj sledi? Predsednik uprave Zavarovalnice Triglav Andrej Slapar na skupščini vpliva korone še ni ocenil. Več bo jasno v drugi polovici leta, je dejal. Je pa Triglav pred nekaj tedni objavil okvirne napovedi za leto 2020. Ali bodo te držale, sicer ni gotovo. Zaradi korone v Triglavu pričakujejo manj pobranih premij, tudi od avtomobilskega zavarovanja, zaradi manjše prodaje novih vozil in oženja kritij (kasko). Zaradi manjše gospodarske aktivnosti sta verjetni znižanje življenjskih zavarovanj ter premije ožjih premoženjskih, kreditnih in zavarovanj splošne odgovornosti ter manjše povpraševanje po turističnih zavarovanjih.

Skupina ocenjuje, daje dovolj odporna in se lahko uspešno spopada s tveganji, bodo pa rezultati nekoliko slabši od načrtovanih konec prejšnjega leta. Po projekcijah izpred nekaj tednov velja:

  • dobiček pred obdavčitvijo bo manjši od načrtovanega za 10 do 25 odstotkov. Načrtovali so ga med 95 in 105 milijoni evrov;
  • zavarovalna premija naj bi po prvotnih načrtih znašala okoli 1, 2 milijarde evrov, a bo za tri do pet odstotkov manjša.

Lani je skupina Triglav naračunala za skoraj 1, 2 milijarde evrov bruto premije, kar je bilo 11 odstotkov več kot leto prej. Čisti prihodki od zavarovalnih premij so znašali 1, 03 milijarde evrov ali osem odstotkov več kot predlanskim, dobiček pred obdavčitvijo 100, 9 milijona evrov (štiri odstotke več kot leto prej), čisti dobiček pa je znašal 83, 9 milijona evrov ali štiri odstotke več kot leto prej.

Matična družba Zavarovalnica Triglav je lani naračunala za 702 milijona evrov bruto premije, kar je šest odstotkov več kot leto prej. Čisti prihodki od zavarovalnih premij so znašali 574 milijonov evrov ali šest odstotkov več kot predlanskim, dobiček pred obdavčitvijo 85 milijonov evrov (osem odstotkov več kot leto prej), čisti dobiček pa je znašal 71 milijonov evrov ali osem odstotkov več kot leto prej.

Mali delničarji VZMD: Naj si uprava zniža plače, dokler ne bo dividend

Triglav je lani šestim članom uprave na čelu z Andrejem Slaparjem izplačal za okoli 1, 1 milijona evrov bruto prejemkov (sem so vštete tudi bonitete). Slapar je prejel največ- 230. 470 evrov bruto oziroma 79. 755 evrov neto.

Mali delničarji Triglava pa: dokler ne bo dividend, naj se znižajo plačila upravi in nadzornikom. Nadzorniki so se 30 odstotkom že pred tem odpovedali in predlagali upravi, naj znesek nameni pomoči potrebnim. Prvi nadzornik Igor Stebernak pravi, da skrbno odločajo o prejemkih uprave in da dobiček za zdaj ostaja nerazporejen. Torej za zdaj ga delničarji, razen če ne izglasujejo drugače, ne dobijo. Lahko pa ga bodo pozneje.

Delničarji so tudi podelili razrešnico upravi in nadzornikom za lani. Za nadzornika so znova imenovali Igoija Stebernaka, ki mu je potekel mandat prav ta teden.

Predstavnica malih delničarjev društva VZMD Petra Jereb je napovedala izpodbojne tožbe. Že na začetku skupščine je izrazila dvom o seznamu prijavljenih delničarjev in zbiranju pooblastil.