• Medij: Finance
  • Datum objave: ponedeljek, 12.10.2020

FINANCE 12 10 2020

Če so se delnice na pomembnejših tujih borzah povečini okrepile, so bili na ljubljanski borzi glasnejši prodajalci. Indeks SBI TOP se je znižal za slab odstotek.

Indeksi na vodilnih tujih borzah so minuli teden vnovič našli nekaj opore pri kupcih, na domači borzi pa imetniki delnic niso bili ravno najbolj zadovoljni. Blue chipi so se večinoma pocenili, indeks SBI TOP se je znižal za 0,95 odstotka, na 837,32 točke. Večjih pretresov na borzi resda ni bilo, vseeno pa teden ni bil zaspan. Borzni posredniki so sklenili za okoli 4,7 milijona evrov poslov, po obdobju, ko so bile ob sprostitvi cen pogonskih goriv v ospredju delnice Petrola, so minuli teden največ zanimanja vlagateljev znova dobile delnice Krke in NLB. A kupci so bili v manjšini, delnice Krke so se pocenile za 1,2 odstotka, za dobrega pol odstotka je upadla NLB. Zadnjim ni pomagal niti dvig bonitetne ocene za eno stopnjo (z Baa2 na Baal) agencije Moody' s, pri čemer so obeti ostali stabilni. Zvišanje je sledilo dvigu bonitetne ocene države prav tako za eno stopnjo, na A3. Agencija ugotavlja, da seje v Sloveniji izboljšalo breme javnega dolga, znižali so se stroški financiranja in za obresti za proračun, cena financiranja pa je v primerjavi s primerljivimi državami nizka.

Krka in Cinkarna kupujeta lastne delnice

Na tedenski ravni so se med pomembnejšimi delnicami za več kot odstotek podražile delnice Save Re (1,2 odstotka), Telekoma Slovenije (1,4 odstotka), Zavarovalnice Triglav (1,1 odstotka) in Uniorja (1,1 odstotka), na drugi strani so se za 3,3 odstotka pocenile delnice Petrola. Naftni trgovec v prvem tednu po popolni sprostitvi cen pogonskih goriv ni kaj dosti prilagodil cene dizla in 95oktanskega bencina. Krka nadaljuje nakupe lastnih delnic, teden prej je zanje odštela dobrih 300 tisoč evrov in delež povečala na 4,52 odstotka. Z nakupi lastnih delnic na borzi se ukvarja tudi Cinkarna Celje, ki je v zadnjem obdobju pridobila za dobrih 250 tisoč evrov. lastnih delnic, delež pa povečala na 2,24 odstotka. Tečaj je kljub vsemu upadel za 0,6 odstotka, za pol odstotka se je na tedenski ravni znižala cena delnice Luke Koper. Družbi se v bližini obeta nov logistični center, ki bi služil tržašk in koprski luki. Za skoraj osem odstotkovje upadla vrednost Intereurope, vseslovensko združenje malih delničarjev pa je na Pošto Slovenije kot prevzemnika in glavnega delničarja Intereurope naslovilo zahtevo za izstop iz družbe ter izplačilo poštenih odpravnin 161 delničarjem. Mt. K.

  • Medij: Finance
  • Avtor: Mt. K.
  • Datum objave: ponedeljek, 12.10.2020
  • Stran: 12