• Medij: Finance
  • Datum objave: ponedeljek, 07.06.2021

FINANCE 7 6 2021

Ljubljanska borza je ob odsotnosti pomembnejših novic iz podjetij minuli teden dosegla skromno rast, vseeno pa je indeks SBI TOP napredoval še osmi teden zapored.

Vrednost delnic na domači borzi se je minuli teden vnovič okrepila. Rastje bila manj izrazita kot nekaj zadnjih tednov, vseeno pa sojo vlagatelji pozdravili, zlasti zato, ker ni bilo pomembnejših novic iz podjetij. Indeks najpomembnejših podjetij SBI TOP se je v primerjavi s petkom prej zvišal za 0,28 odstotka, na 1.146, 12 točke. Podražila se je večina delnic v indeksu, najbolj delnice Uniorja, NLB in Intereurope. Borzni posredniki so sklenili za nekaj več kot 6, 1 milijona evrov poslov, najprometnejše so bile Krkine delnice. S temi je bilo sklenjenih za 2,7 milijona evrov poslov, tečaj novomeškega farmacevta pa seje na tedenski ravni znižal za 0,47 odstotka. Krka nadaljuje odkupe lastnih delnic, v zadnjem tednu jih je odkupila še skoraj 6.800 v skupni vrednosti 720 tisoč evrov. Krka je število lastnih delnic povečala na 4,849 odstotka vseh.

Opazna rast NLB, VZMD za dividende v Intereuropi

Večina delnic v indeksu seje kljub vsemu podražila, najbolj, za 9,5 odstotka, delnica Uniorja. Po rasti je sledila delnica NLB, podražila seje za 4,4 odstotka, na 66 evrov, delnice največje slovenske banke so bile za vlagatelje druge najzanimivejše. Posredniki so z njimi sklenili za 800 tisoč evrov poslov, precej manj pa z delnicami Intereurope, ki so sledile po rasti. Vrednost koprskega logističnega podjetja se je okrepila za 2,7 odstotka, malo manj kot dva odstotka je pridobila Sava Re. Vseslovensko združenje malih delničarjev (VZMD) je med tednom vložilo nasprotni predlog za skupščino Intereurope, ki bo 2. julija. Predlagajo, da se delničarjem v nasprotju s predlogom vodstva podjetja vendarle izplačajo dividende, in sicer v znesku okrogel cent bruto za prednostne in 24 centov bruto za redne in prednostne delnice. Po mnenju združenja ni primerno, da družba za delitev dividend delničarjem nameni dve tretjini bilančnega dobička. Z razpletom v minulem tednu so bili zadovoljni tudi delničarji Cinkarne Celje, saj seje delnica podražila za 0, 9 odstotka, cena Zavarovalnice Triglav pa je poskočila za 0,6 odstotka. Tečaj delnice Luke Koper je na tedenski ravni ostal nespremenjen, nekatere delnice pa so se pocenile. Upad so tako poleg Krke utrpele še delnice Telekoma Slovenije, zdrsnile so za 1,3 odstotka, Petrol seje pocenil za 0,9 odstotka, KD Group pa za 0,8 odstotka. Mt. K.