• Medij: Dnevnik
  • Datum objave: četrtek, 11.06.2020

 DNEVNIK 11 6 2020

Vrhovno sodišče je razveljavilo pravnomočno obsodbo nekdanjega predsednika uprave Petrola Marka Kryžanowskega, ki mu tožilstvo očita, da se je pri nakupu delnic Petrola leta 2008 okoristil s pomočjo notranjih informacij.

Vrhovni sodniki so pred dnevi razveljavili obsodbo zaradi kaznivega dejanja zlorabe notranje informacije še v drugi odmevni kazenski zadevi. Že v začetku leta smo poročali, da je vrhovno sodišče razveljavilo obsodbo predsednika Vseslovenskega združenja malih delničarjev Kristjana Verbiča (domnevno sporen nakup delnic Velane), zdaj pa je vrhovno sodišče razveljavilo tudi obsodbo nekdanjega predsednika uprave Petrola Marka Kryžanowskega.

Tožilstvo mu je očitalo, da je spomladi 2008 izkoristil notranje informacije o dobrem poslovanju Petrola v prvem četrtletju za lasten nakup delnic, zaradi česar ga je kazensko ovadila agencija za trg varnostnih papirjev. Kryžanowski je bil že pravnomočno obsojen na pogojno kazen enega leta zapora s preizkusno dobo treh let, vendar je vrhovno sodišče zdaj ugodilo zahtevi za varstvo zakonitosti obrambe.

Delnice kupil tri dni pred objavo poročila

Kryžanowski naj bi notranje informacije o dobrem začetku poslovnega leta 2008 izkoristil, ko je 21. aprila kupil sto delnic Petrola po ceni 630 evrov. Petrol je nato 24. aprila javno objavil vmesno poročilo poslovodstva, zaradi česar je cena delnic poskočila na 694 evrov. Kryžanowski se je zagovarjal, da je z nakupom delnic želel le krepiti zaupanje vlagateljev v delnice družbe, katerih vrednost je v prvem trimesečju leta 2008 padala kljub dobrim rezultatom.

Kiyžanowski se je ves čas zagovarjal kot nedolžen, njegov zagovornik Blaž Kovačič Mlinar pa je v zahtevi za varstvo zakonitosti med drugim trdil, da Kryžanowski ni izkoristil notranje informacije, da ima delnice Petrola kljub njihovemu kasnejšemu padcu še vedno v lasti (in se posledično ni okoristil), da se sodišči nista ustrezno opredelili do naklepa in drugo.

Vrhovni sodniki so mu pritrdili in primer vrnili v ponovno sojenje na prvo stopnjo. Ob tem so se delno oprli tudi na eno izmed sodb Sodišča Evropske unije, ki je zavzelo stališče, da vsakdo z dostopom do notranjih informacij, ki izvede neko tržno transakcijo, s tem še avtomatično ne krši prepovedi trgovanja na podlagi notranjih informacij.

Javno hvalil poslovanje Petrola

Na vrhovnem sodišču so potrdili pomanjkljivosti sodb nižjih sodišč. Med drugim so presodili, da iz obrazložitve sodb ni razvidno, da bi obtoženi imel ustrezno možnost izpodbiti domnevo, da je pri nakupu delnic izkoristil ali zlorabil notranjo informacijo. Prav tako so imeli pripombe na utemeljitev naklepa in na odsotnost obrazložitve okoliščin, ki bi potrdile, da je z notranjimi informacijami pridobil prednost pred ostalimi vlagatelji.

Ob tem so vrhovni sodniki opozorili na dejstvo, da je Kryžanowski že 16. aprila za časnik Finance dal izjavo, v kateri je trdil, da je poslovanje družbe odlično. Zato bi lahko celo trdili, da je podatek o poslovanju Petrola že tedaj postal javen in tako Kryžanowski ob nakupu delnic čez nekaj dni ni imel več prednosti pred ostalimi vlagatelji. Temu potrjuje tudi gibanje cen delnic. Delnica Petrola je bila 16. aprila vredna 472 evrov, potem je začela rasti. Ko je delnice kupil Kryžanowski, se je njihova cena že dvignila na 630 evrov, nato pa so narasle še za deset odstotkov.

 

  • Medij: Dnevnik
  • Avtor: Peter Lovšin
  • Datum objave: četrtek, 11.06.2020
  • Stran: 5