• Medij: Dnevnik
  • Datum objave: petek, 05.06.2020

DNEVNIK TELEKOM 5 6 2020

Na zahtevo Slovenskega državnega holdinga bo na današnji skupščini Telekoma govor o prejemkih uprave in nadzornega sveta. Na skupščini bodo delničarji imenovali novega nadzornika in odločali o delitvi lanskoletnega bilančnega dobička. Uprava predlaga, da se dividende ne izplačajo.

Po sklicu skupščine delničarjev je moral Telekom Slovenije na zahtevo Slovenskega državnega holdinga (SDH) razširiti dnevni red s točko, pri kateri se bo razpravljalo o prejemkih organov vodenja in nadzora Telekoma ter hčerinskih družb. S povezanimi organizacijami država v Telekomu obvladuje skoraj tri četrtine delnic. V izhodiščih SDH za glasovanje na letošnjih skupščinah 9. marca letos je SDH opredelil tudi politiko prejemkov članov organov nadzora in vodenja družb, ki jih upravlja. V družbah, v katerih ima država s povezanimi organizacijami petino glasovalnih pravic, si bo SDH prizadeval, da se razkrijejo omenjeni prejemki. Če ima družba več kot tri odvisne družbe, si bo SDH prizadeval za razkritje prejemkov direktorjev v vsaj treh družbah. Če nobena od njih nima sedeža v tujini, družba pa ima odvisne družbe tudi v tujini, potem družba v razkritje namesto tretje največje odvisne družbe s sedežem v Sloveniji vključi največjo družbo s sedežem v tujini, je določil SDH.

Brez znižanja plač

Celotni lanskoletni bruto prejemki Telekomove uprave so lani znašali 1,03 milijona evrov, kar je bilo 12,45 odstotka oziroma dobrih 114.000 evrov več kot leto poprej. Tolikšna rast stroškov dela uprave je pred vsem posledica odpravnine v višini 77.999 evrov, ki jo je po odstopu z mesta predsednika uprave prejel Rudolf Skobe. Ta je odstopil lani aprila, sodeč po razkritjih v letnem poročilu Telekoma pa je poleg odpravnine do konca novembra prejemal še mesečno plačo. Medtem ko so celotni bruto prejemki Skobeta v letu 2018 znašali 192. 854 evrov, so se lani, vključno z odpravnino, povzpeli na 305.402 evra. Po Skobetovem odstopu je kot začasni predsednik uprave vodenje Telekoma prevzel podpredsednik uprave Tomaž Seljak. Sredi septembra lani pa je bil za predsednika uprave s polnim mandatom imenovan nekdanji generalni direktor podjetja Swatycomet Matjaž Merkan. Na tem položaju se je obdržal le do sredine novembra, ko je zaradi osebnih razlogov odstopil. Za dvomesečno vodenje Telekoma je Merkan prejel 29.209 evrov bruto. Po njegovem odhodu je bil za novega predsednika uprave imenovan Seljak. Slednji je lani skupaj prejel 205.522 evrov bruto, leta 2018 pa je kot član Telekomove uprave zaslužil 186.956 evrov.

Višina lanskih prejemkov direktorjev Telekomovih hčerinskih družb javno še ni bila razkrita. To se bo zgodilo danes ali pa, ko bodo posamezne družbe objavile letna poročila o lanskoletnem poslovanju. Ker so bile v času razglašene epidemije zaradi koronavirusa obremenitve večje kot sicer, je višina prejemkov članov Telekomove uprave ostala nespremenjena. Po pojasnilih Telekoma so delali vse, kar je bilo v njihovi moči, da so uporabnikom zagotavljali nemoteno delovanje storitev in tehnično podporo ter se odzivali na posebne potrebe državnih ustanov in gospodarstva po večjih kapacitetah ali dodatnih storitvah. Soočali so se z več kot polovico večjim porastom količine prometa govornih, podatkovnih in video storitev. Po drugi strani so se člani nadzornega sveta do zaključka trajanja epidemije v Sloveniji odpovedali 30-odstotnim prejemkom.

Imenovanje novega nadzornika

Na današnji skupščini bodo med drugim odločali o lanskoletnem bilančnem dobičku. V sklicu skupščine je uprava predlagala, da bilančni dobiček v višini 30,16 milijona evrov ostane nerazporejen. Po drugi strani je Vseslovensko združenje malih delničarjev v nasprotnem predlogu predlagalo, da se za dividende nameni 26 milijonov evrov. V tem primeru bi dividenda na delnico znašala štiri evre. Od bilančnega dobička v višini 39 milijonov evrov je Telekom za izplačilo dividend lani porabil 29,3 milijona evrov, kar je predstavljalo 4,5 evra na delnico. Predlani pa je od 115,4 milijona evrov bilančnega dobička izplačal 93 milijonov evrov dividend, kar je pomenilo 14 evrov dividende na delnico.

Ker se je Dimitriju Marjanoviču, direktorju oddelka za finančno upravljanje pri SDH, sredi maja iztekel mandat, bodo delničarji imenovali novega člana nadzornega sveta. Marjanovič je bil sicer v sklicu skupščine ponovno predlagan za člana nadzornega sveta, vendar je pred dnevi od kandidature odstopil.