• Medij: Dnevnik
  • Datum objave: sreda, 03.06.2020

dnevnik Zavarovalnica Triglav 2.6.2020

Na skupščini Zavarovalnice Triglav so mali delničarji zahtevali izplačilo dividend, vendar je država kot večinska lastnica odločila, da se lanski bilančni dobiček med delničarje ne bo delil. Takšen ukrep je za vse (po)zavarovalnice in pokojninske družbe sprejela agencija za zavarovalni nadzor.

Kljub precejšnjim prizadevanjem dveh stanovskih organizacij malih delničarjev- Vseslovenskega združenja malih delničarjev (VZMD) in društva Mali delničarji Slovenije (MDS)- Zavarovalnica Triglav iz lanskega bilančnega dobička v vrednosti 60, 45 milijona evrov ne bo izplačala dividend.

Da bo lanski bilančni dobiček ostal nerazporejen, sta se uprava in nadzorni svet odločila v drugi polovici aprila, ko je bila sklicana skupščina delničarjev. Ta predlog je bil podan na podlagi ukrepa regulatorja trga, agencije za zavarovalni nadzor (AZN). Slednja je marca vsem (po)zavarovalnicam in pokojninskim družbam poslala dopis, v katerem je izrazila pričakovanja o začasnem zadržanju izplačila dividend vsaj do začetka oktobra.

Slabše poslovanje zavarovalnic

Takšno odločitev je AZN med drugim utemeljil s tem, da je aprila odbor za finančno stabilnost pri Banki Slovenije nadzornim organom izdal priporočilo, v katerem ugotavlja, da lahko posledice epidemije koronavirusa pri poslovanju finančnih družb privedejo do motenj v finančnem sistemu, ki bodo imele resne negativne učinke na delovanje finančnega sistema in realnega gospodarstva. Predvsem v obliki zmanjšanja kapitalske moči oziroma sposobnosti absorbiranja kapitalskih izgub finančnih družb iz morebitne realizacije sistemskih tveganj v času koronavirusa in v določenem obdobju po njem. Prav tako se lahko posledice izrazijo v poslabšanju likvidnosti v gospodarstvu, kar se bo poznalo v poslabšanju likvidnosti finančnih družb.

Po navedbah AZN so se v prvem četrtletju letos prihodki od naložb na premoženjskem delu slovenskih zavarovalnic zmanjšali skoraj za polovico, na življenjskem delu pa za več kot 95 odstotkov, dobiček pa se je skrčil za 40 odstotkov. Količnik kapitalske ustreznosti, se je v povprečju znižal za 20 odstotnih točk. Ker se ti podatki nanašajo na prvo četrtletje letos, še ne vsebujejo vseh posledic epidemije, ki se bodo pokazale v prihodnjih mesecih. Na podlagi podatkov o poslovanju (po)zavarovalnic in pokojninskih družb v prvi polovici leta in na podlagi napovedi gospodarskih gibanj za drugo polovico leta bo AZN ponovno preučil ukrep o neizplačilu dividend.

Napoved izpodbojne tožbe

Nekaj dni po sklicu skupščine je VZMD predlagal, da se za izplačilo dividend nameni 56, 8 milijona evrov od lanskega bilančnega dobička oziroma 2, 5 evra na delnico, kar je toliko, kolikor je dividenda znašala lani. Takšen predlog je VZMD med drugim utemeljili s tem, da je primerno in nujno, da zavarovalnica izplača vsaj enako dividendo kot v minulih letih. Po prepričanju VZMD je Zavarovalnica Triglav sposobna takšnega izplačila brez negativnih posledic na uresničevanje načrtov. MDS je Zavarovalnici Triglav nasprotni predlog o izplačilu dividend v znesku 2, 5 evra na delnico posredoval v ponedeljek. Razlika med obema predlogoma je v tem, da je MDS izplačilo dividend predlagal s časovnim premikom, ko ukrep AZN ne bo več veljal in novega ne bo izdal, uprava in nadzorni svet pa bosta sprejela ugotovitveni sklep, po katerem izplačilo predlagane in izglasovane dividende na podlagi projekcij kapitalske ustreznosti za prihodnja tri leta ne ogroža kapitalske ustreznosti družbe. Toda država, ki prek zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) ter prek Slovenskega državnega holdinga (SDH) obvladuje dobrih 60 odstotkov delnic Zavarovalnic Triglav, je odločila, da lanski bilančni dobiček ostane nerazporejen. Zoper takšno odločitev je VZMD napovedal izpodbojno tožbo.

Ker se mu izteka mandat, so delničarji za člana nadzornega sveta ponovno imenovali Igorja Stebernaka. do konca lanskega oktobra članu Petrolove uprave. Skupščina se je seznanila tudi z imenovanjem novih članov nadzornega sveta iz vrst zaposlenih in z letnim poročilom poslovanja v minulem letu.