• Medij: Delo
  • Datum objave: četrtek, 11.06.2020

DELO SODIŠČE 11 6 2020

Vrhovni sodniki so primer suma zlorabe notranjih informacij pri nakupu delnic Petrola vrnili v ponovno odločanje.

Ljubljana – V Sloveniji imamo le še eno od doslej treh pravnomočnih sodb zaradi zlorabe notranjih informacij. Vrhovno sodišče je namreč sredi maja razveljavilo obsodilno sodbo v primeru Marka Kryžanowskega in zadevo vrnilo v ponovno odločanje, že lani je enako storilo v primeru Kristjana Verbiča.

Nekdanji predsednik uprave Petrola Marko Kryžanowski je bil obsojen na enoletno pogojno kazen zaradi zlorabe notranjih informacij pri nakupu delnic Petrola. Kryžanowskemu se je očitalo, da je leta 2008 med 16. in 21. aprilom, torej le nekaj dni pred objavo rekordnih četrtletnih rezultatov družbe, s katerimi je bil kot njen šef seznanjen, kupil za 63.000 evrov delnic Petrola, katerih vrednost se je po objavi rezultatov podjetja zvišala za desetino. Tožilka Tanja Ahčan je pri tem dejala, da gre za šolski primer zlorab notranjih informacij.

Procesne kršitve

A vrhovno sodišče je sodbo zaradi več procesnih kršitev razveljavilo in jo vrnilo v ponovno odločanje. Kot izhaja iz sodbe, ki smo jo pridobili, je zagovornik Kryžanowskega navajal, da njegova stranka ni izkoristila notranje informacije, saj ima delnice Petrola še vedno v lasti, čeprav je njihova cena padla, do česar se sodišče ni opredelilo. Iz tega naj bi izhajalo, da Kryžanowski ni zasledoval premoženjske koristi, ampak je hotel z nakupom izkazati zaupanje v družbo. Senat vrhovnega sodišča, ki ga je vodil Branko Masleša, je presodil, da je Kryžanowski v tem primeru nastopal kot primarni insajder, zato bi mu moralo sodišče prve stopnje dati možnost izpodbijanja domneve, da je se je okoristil z notranjo informacijo oziroma jo zlorabil. Pri tem se vrhovno sodišče sklicuje na eno od sodb evropskega sodišča. Prav tako je menilo, da argumentacija sodišča glede naklepa Kryžanowskega ni zadostna.

Razkritje v časniku

A čeprav so sodbo razveljavili iz procesnih razlogov, so se do primera tudi vsebinsko opredelili. Vrhovno sodišče je namreč pripomnilo, da si ni mogoče predstavljati, da bi obsojenec lahko zlorabil notranjo informacijo in si pridobil prednost pred drugimi vlagatelji, saj da je že 16. aprila 2008 za časnik Finance izjavil, da je bilo poslovanje v prvem četrtletju družbe odlično. Tako se lahko domneva, da je s tem informacija že postala javna.

Že lani oktobra pa je vrhovno sodišče razveljavilo obsodilno sodbo proti Kristjanu Verbiču, ki je bil poleti 2017 pravnomočno obsojen na osemmesečno pogojno zaporno kazen z dveletno preizkusno dobo, češ da se je leta 2007 pri trgovanju z delnicami Velane na podlagi notranjih informacij okoristil za dobrih 14.000 evrov.

Tudi v tem primeru je vrhovno sodišče sodbo razveljavilo iz procesnih razlogov in zadevo vrnilo v ponovno sojenje. Med drugim je presodilo, da bi moralo sodišče prve stopnje samo presojati, ali je šlo v omenjenem primeru za notranjo informacijo, ne pa da je to prepustilo izvedencu. Prav tako bi moralo presojati, ali je časopisni članek vplival na odločitev vlagateljev za nakup delnic. Višjemu sodišču pa je očitalo, da obdolženca in njegovega zagovornika ni povabilo na sejo senata, prav tako ju ni seznanilo s sestavo senata.

V tretjem primeru je storilec menda priznal zlorabo pri trgovanju z delnicami Gorenja na podlagi notranjih informacij, da Panasonic opravlja skrbni pregled za prevzem družbe. Šlo pa naj bi za majhno vsoto.

Grožnja zastaranja

Primera Kryžanowskega in Verbiča sta bila pravnomočno razsojena oba tik pred desetletnim zastaranjem. V obeh primerih ima zdaj sodišče dve leti časa za ponovno odločanje.

Na ATVP z odločitvijo vrhovnega sodišča glede Kryžanowskega še niso seznanjeni, zato je ne morejo komentirati. Želijo pa si, da bi sodišče v obeh primerih pravočasno ponovno odločilo, četudi bo sodba oprostilna. Na agenciji so že dolgo kritični zaradi počasnosti sodnih postopkov na področju zlorabe informacij.