• Medij: Delo
  • Datum objave: torek, 19.05.2020

DELO 19 5 2020

Delitev dobička

Zaradi epidemije številne družbe predlagajo zadržanje dobička– Lastniki nezadovoljni z omejitvami

Ljubljana– Čeprav so številna podjetja lani poslovala uspešno, utegne biti letošnje leto glede dividend precej skromnejše kot lansko. Mnoge družbe letos zaradi pandemije niso predlagale delitve dobička, kar v slabo voljo spravlja delničarje, zato nasprotni predlogi glede tega pred skupščinsko sezono kar dežujejo.

Delničarji družb so se v zadnjih letih konjunkture navadili, da se je z rastjo dobička debelil tudi delež, namenjen za izplačilo dividend. A letos utegnejo delničarji marsikje ostati praznih rok, saj ukrepi, povezani s pandemijo koronavirusa, ta izplačila omejujejo oziroma odsvetujejo. Tako vladni ukrepi za omilitev posledic koronavirusa družbam, ki so prejele interventno državno pomoč ali so deležne moratorija na odplačilo posojila, prepovedujejo izplačilo dobička, tudi za leto 2019 oziroma iz  preteklih let. Izplačilo dobičkov je bankam in hranilnicam zaradi povečanih tveganj sredi aprila omejila tudi Banka Slovenije, Agencija za zavarovalni nadzor( AZN) pa je zavarovalnice pozvala, naj do 1. oktobra ne izplačujejo dividende iz bilančnega dobička, kot tudi ne prevzemajo nepreklicnih zavez za njihovo izplačilo.

Predlogi za delitev

Tako so vodstva družb Telekom Slovenije, NLB, Zavarovalnica Triglav, Sava Re Nama, Unior in Luka Koper že predlagala, da se bilančni dobiček ne deli, medtem ko je Skupina prva kljub priporočilom AZN včeraj predlagala izplačilo dividend.

Nad zadržanjem dobičkov so ogorčeni v Vseslovenskem združenju malih delničarjev, kjer menijo, da je» odločitev o izplačilu dividend izključno v pristojnosti lastnikov« . Opozarjajo, da se uprave in nadzorni sveti pri oblikovanju svojih predlogov vse pogosteje sklicujejo na zaostrene razmere in priporočila različnih institucij, in to kljub temu, da so bili v letu 2019 rezultati številnih podjetij rekordni. Tako je VZMD podal nasprotne predloge za izplačilo dividend v NLB, Telekomu, Triglavu in Savi Re, to pa napovedujejo tudi za Luko Koper. Zakonsko obvezno višino izplačila dividend sta v Uniorju kot mala delničarja zahtevala tudi Tomaž Subotič in družba v njegovi solasti Železar Štore. Uprava zreškega proizvajalca orodja je takoj opozorila, da izplačilo ne bi bilo v skladu s kreditno pogodbo, ki jo ima družba sklenjeno z bankami, saj bi moral v tem primeru vrniti ves dolg in bi podjetju grozila insolventnost. Poleg tega pa bi, po pojasnilu uprave, moral Unior v primeru izplačila dobička lastnikom vrniti državno interventno pomoč.

Kompromisna rešitev

Predsednik Društva malih delničarjev Slovenije( MDS) Rajko Stanković pravi, da bi bila omejitev izplačila dividend smiselna za letošnje leto, ne pa za lansko. Sogovornik meni, da bi bilo treba tehtati med pomočjo in izplačilom dividende:» Treba bi bilo najti kompromisno rešitev, ki bi omogočila izplačilo dividend v družbah, kjer likvidnostna situacija to omogoča.« Ena od možnosti je po njegovih besedah obvezna zakonska delitev dobička v višini najmanj štirih odstotkov osnovnega kapitala, od česar bi se odštela državna pomoč.» Tako bi bil volk sit in koza cela,« doda Stanković. Pri zavarovalnicah, kjer je izplačilo omejeno do 1. oktobra, bodo v MDS za Savo Re in Zavarovalnico Triglav predlagali, da se uporabi možnost izplačila vmesne dividende, za kar ni potreben niti sklep skupščine.» Glede na kapitalsko ustreznost obeh zavarovalnic s tem ne bi smelo biti težav. To bo prispevalo tudi k večjemu zaupanju v delnice,« meni sogovornik.

• Nasprotni predlogi za izplačilo dobička kar dežujejo.

• Stanković bi delil obvezni delež, zmanjšan za državno pomoč.