• Medij: Delo
  • Datum objave: sreda, 01.07.2020

DELO DBS 1 7 2020

Bančništvo Odprli so pot k dokapitalizaciji če bi bila ta potrebna

Ljubljana- Lastniki Deželne banke Slovenije (DBS) so na včerajšnji skupščini upoštevali predlog vodstva in sklenili, da banka dobička ne bo delila. Upravi so s spremembami statuta podelili pooblastilo, da v prihodnjih petih letih kapital banke poveča za največ 3, 6 milijona evrov oziroma petino osnovnega kapitala, imenovali so tudi nove nadzornike. Delničarji so tako potrdili predlog uprave in nadzornega sveta, da se bilančni dobiček za leto 2019, ki dosega nekaj manj kot 718. 500 evrov, v celoti prerazporedi v druge rezerve iz dobička, je razvidno iz zapisnika skupščine, objavljenega na spletnih straneh Ajpesa.

S tem je banka sledila nadzorniškemu ukrepu Banke Slovenije, obenem pa je bila odločitev po navedbah Vseslovenskega združenja malih delničarjev tudi posledica nižjega bilančnega dobička, ki je sledil dodatnim slabitvam v višini 2, 8 milijona evrov. Te je po reviziji zahtevala Banka Slovenije. Skupščina je potrdila tudi nekatere spremembe statuta. Med drugim je upravo pooblastila, da po predhodnem soglasju nadzornega sveta v petih letih od vpisa spremembe statuta v sodni register poveča osnovni kapital banke za največ 3. 562. 216, 70 evra, kar je 20 odstotkov osnovnega kapitala banke. V nadzornem svetu ostajajo Ivan Lenart, Nikolaj Maver in Iris Dežman, na novo pa sta vanj imenovana Gregor Sluga in Boštjan Škufca.

V DBS sta sicer dva rivalska lastniška tabora. Enega oblikujejo zadruge, z 21odstotnim lastniškim deležem je največja posamična lastnica banke Kapitalska zadruga. Drugi tabor je zbran okoli Skupine Prva. Skupina Prva in Prva osebna zavarovalnica, ki sta posredno v lasti Alenke Žnidaršič Kranjc, imata tako v lasti 25 odstotkov in eno delnico DBS. Tretji velik akter pa je KD Group z 19, 3 odstotka delnic. STA

  • Medij: Delo
  • Avtor: STA
  • Datum objave: sreda, 01.07.2020
  • Stran: 9