• Medij: Delo.si

Skupščina Gorenjske banke je potrdila iztisnitev malih delničarjev in dva nova nadzornika.

Maja Grgič

Skupščina Gorenjske banke, katere več kot 90-odstotni lastnik je srbska AIK banka, je pričakovano izglasovala iztisnitev manjšinskih delničarjev. Za delnico naj bi banka srbskega poslovneža Miodraga Kostića ponudila 298 evrov, koliko je za plačala tudi v prevzemni ponudbi.

Iz Vseslovenskega združenja malih delničarjev (VZMD), ki ga vodi Kristjan Verbič, so sporočili, da kljub poizvedovanju niso prejeli ustrezne dokumentacije, ki bi bila podlaga za oblikovanje denarne odpravnine v višini 298 evrov za delnico, in na podlagi katere bi lahko preverili njeno primernost. Verbič pa je ob tem prisotne še enkrat opozoril da prevzemna cena ni avtomatično kar tista cena, ki je tudi poštena ob iztisnitvi, v kolikor ni izpolnjen dodatni pogoj, da je v prevzemni ponudbi doseženih 90-odstotkov vseh delnic, na katere se ta prevzemna ponudba nanaša. To pa v tem primeru po njegovih besedah ni bilo izpolnjeno. Verbič je zato napovedal sodno izpodbijanje takšnega sklepa.

Skupščina Gorenjske banke je danes imenovala tudi dva nova člana nadzornega sveta. Potem ko sta s funkcije odstopila Matej Podlipnik in nato še Aleš Aberšek, sta nova nadzornika s petletnim mandatom z današnjim dnem postala Franc Selak in Peter Grašek.