TV SLOVENIJA 1, 09.10.2013, DNEVNIK, 19.02

mercator10102013  

Sporni posli_MercatorjaMANICA J. AMBROŽIČ: Nadzorni svet Mercatorja je včeraj upravo pooblastil, da vloži odškodninske tožbe zoper člane uprave, ki jo je vodil Žiga Debeljak. Čeprav vsi postopki še niso končani, naj bi revizorji odkrili za 12 milijonov evrov oškodovanja. Spornih poslov je več, nakup zemljišča v Subotici, hrvaške trgovske družbe Getro, samopostrežnih bencinskih servisov podjetje M Plus in preprodaja zemljišča Mercatorja v Makedoniji. 


FLORJAN ZUPAN: Tožbeni zahtevek za zdaj neuradno znaša vsaj 12 milijonov evrov, vendar se lahko po poročanju financ poveča še za 20 do 30 milijonov. Revizorji družbe PriceWaterhouseCoopers namreč še vedno niso preiskali vseh dokumentov. Poleg Žige Debeljaka so bili v takratni upravi še finančnica Melita Kolbezen, Peter Zavrl, Vera Aljančič Falež in Mateja Jesenek. Šlo naj bi za škodljivo najemno pogodbo za trgovska središča Getroja na Hrvaškem. Posel naj bi bil vreden kar 150 milijonov. Za zemljišče v Subotici, ki so ga odkupili od velenjskega poslovneža Tomaža Ročnika je Mercator odštel osem milijonov, čeprav je bila cenilčeva vrednost le tri milijone. Črpalke je Debeljak od Ultre kupil za dva milijona, nato pa dal še pet milijonov za dokapitalizacijo, družba je imela štiri milijone negativnega kapitala. Tole je le ena izmed 20 samopostrežnih bencinskih črpalk, ki jih je Mercator kupil od zagorske Ultre in kjer je bil solastnik tudi Gregor Golobič, nato pa jih je Mercator preimenoval v Maxen. Nadzorniki so upravi naložili, naj tožbe vloži v najkrajšem času in zadevo preda kriminalistom. Žiga Debeljak, zdaj zaposlen v Gorenjevi podružnici na Dunaju, se na naše klice ni odzval, je pa že včeraj celotna uprava v pisnem sporočilu zapisala, da oškodovanja ni bilo, da je delala v dobro družbe. Izjav ne daje niti sedanja uprava Tonija Balažiča, niti prvi nadzornik Matej Lahovnik, se pa dogodkov spomni takratni član nadzornega sveta. 
KRISTJAN VERBIČ (nekdanji nadzornik Mercatorja): Nadzorni svet je bil seznanjen s strani uprave o vseh pomembnih rečeh, vsaj po naši vednosti. 
ZUPAN: Nadzorniki naj bi sinoči zahtevali tudi poročilo o plačilih odvetniku Miru Senici, povezanih s postopki nekdanjega direktorja Urada za varstvo konkurence Janija Sorška, kar že preiskujejo kriminalisti. 

 

Medij: TV Slovenija 1
Avtorji: Zupan Florjan
Teme: Kristjan Verbič
Rubrika / Oddaja: Dnevnik
Datum: 09. 10. 2013 
Termin: 19:02
Trajanje: